Η Ολλανδία δεν μπορεί να γνωρίζει αν όπλα της χρησιμοποιούνται από την Τουρκία στη Συρία!

0
17

Μοιραστείτε το άρθρο

Η Τουρκία έχει προμηθευτεί εξαρτήματα στρατιωτικού υλικού που δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι χρησιμοποιούνται τώρα από τους στρατιώτες της στη Συρία, λέει το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως μεταδίδει το «de Volkskrant», οι ολλανδικές κυβερνήσεις προχώρησαν στην έγκριση 800 αδειών για πώληση εξαρτημάτων στρατιωτικής φύσης τα τελευταία 15 χρόνια στην Άγκυρα, με οικονομικό όφελος €494 εκατ. για την ολλανδική βιομηχανία, εκ των οποίων τα €29 εκατ. αφορούν μόνο το 2018. Επιπλέον, ολλανδικές εταιρείες διατηρούν εργοστάσια στην Τουρκία, όπως η Fokker στη Σμύρνη, παράγοντας εξαρτήματα για στρατιωτικά αεροσκάφη.

Αυτές οι πωλήσεις, που είναι κυρίως εξαρτήματα για όπλα, συστήματα ψύξης θερμικών καμερών, ερπύστριες και μέρη τεθωρακισμένων οχημάτων, δεν κινδυνεύουν από την απόφαση των χωρών της Ε.Ε. για αναστολή πωλήσεων όπλων στην Άγκυρα: μόνο οι νέες και οι εκκρεμείς αιτήσεις αναμένεται να απορριφθούν.

Η ολλανδική βιομηχανία κατασκευάζει κυρίως υποσυστήματα για τη διεθνή πολεμική βιομηχανία και υπεύθυνο για την έγκριση των πωλήσεων είναι το υπουργείο Εξωτερικών. Το τελευταίο εξετάζει τα υποσυστήματα να μην καταλήγουν σε εχθρικά καθεστώτα ή να μην χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν απορριφθεί πέντε αιτήσεις για εξαγωγή στην Τουρκία.

Το τεύχος 401 της Π&Δ Οκτωβρίου 2019 διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com