Η Πολωνία θέλει να ξοδέψει $133 δις σε αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2035

0
21

Μοιραστείτε το άρθρο

Η Πολωνία ετοιμάζεται να ξοδέψει περισσότερα από $133 δις για τον επανεξοπλισμό της μέχρι το 2035, χρήματα που θα διατεθούν κυρίως ώστε να αγοραστούν μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones.

Το μεγαλύτερο όφελος θα έχουν οι αμερικανικές και οι πολωνικές εταιρείες, ενώ υπάρχει προσπάθεια για φιλοξενία αμερικανικών στρατευμάτων σε μόνιμη βάση, αντί αυτά να βρίσκονται στην Πολωνία για μερικούς μήνες. Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι η προμήθεια 32 μαχητικών 5ης γενιάς F-35A, με την τελική συμφωνία να υπογράφεται ακόμη και μέσα στο 2019, για να ξεκινήσουν οι παραδόσεις των αεροσκαφών το 2024. Η Πολωνική Αεροπορία εξετάζει επίσης την αγορά επιπλέον F-16, χωρίς να είναι γνωστό αν θα είναι καινούριας κατασκευής ή μεταχειρισμένα.

Όπως αναφέρει το «Aviation Week», η Βαρσοβία προτίθεται να αναπτύξει ένα μη επανδρωμένο σύστημα «Loyal Wingman», το οποίο θα είναι ικανό να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης και κρούσης σε καλά προστατευόμενους στόχους, χωρίς να κινδυνεύουν οι πιλότοι μαχητικών. Η Πολωνία θέλει ακόμη να δημιουργήσει ένα πλέγμα πλατφορμών για συλλογή πληροφοριών, το οποίο θα απαρτίζεται από δορυφόρους, αεροσκάφη και drones.

Εξελίξεις στα προγράμματα ελικοπτέρων θα πρέπει να αναμένονται μετά την ολοκλήρωση των αγορών ελικοπτέρων για Ειδικές Επιχειρήσεις και το Πολωνικό Ναυτικό. Η Πολωνία εγκατέλειψε το 2015 το ενδεχόμενο απόκτησης του H225M, με την αιτιολογία ότι ήταν δυσαρεστημένη με τα ΑΩ που πρότεινε η Airbus. Από τότε δόθηκαν συμβόλαια στις Leonardo και PZL-Mielec, αντίστοιχα, για την αγορά ελικοπτέρων AW101 και Black Hawk. Φαβορί για το πρόγραμμα επιθετικών ελικοπτέρων είναι το AH-64, ενώ δεν υπάρχει ακόμα κάποιο πρόγραμμα για την αντικατάσταση μεταφορικών ελικοπτέρων, όπως το Mi-8.

Στον τομέα της Α/Α άμυνας, οι συζητήσεις συνεχίζονται για τα 8 Α/Α συστήματα Patriot, ώστε να έχουν το νέο ραντάρ κάλυψης 360 μοιρών, ενώ είναι επιθυμία η απόκτηση μιας ντουζίνας Α/Α συστημάτων μικρότερης εμβέλειας μέσα από το πρόγραμμα «Narew». Πολωνοί αξιωματούχοι θέλουν επίσης την προμήθεια όπλων διασποράς, όπως το CBU-97 για τον εξοπλισμό των F-16, και την αγορά «loitering munitions».

Το τεύχος 401 της Π&Δ Οκτωβρίου 2019 διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com