Η πολύπαθη Οδύσσεια των βουλγαρικών ναυτικών ελικοπτέρων έφτασε στο τέλος της;

0
29

Μοιραστείτε το άρθρο

Τον Ιανουάριο του 2005, ο πρώην υπουργός Άμυνας Νικολάι Σβινάροφ υπέγραψε σύμβαση με την EADS για δώδεκα ελικόπτερα Cougar AS532AL για τη βουλγαρική Αεροπορία και έξι Panther AS565 για το βουλγαρικό Ναυτικό συνολικής αξίας τότε, 358 εκατομμυρίων ευρώ.

Η σύμβαση εκείνη αποδείχθηκε πολύπαθη και αντικείμενο πολιτικών προστριβών με αποτέλεσμα η βουλγαρική κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την EADS. Μέχρι τον Αύγουστο του 2010, η βουλγαρική Αεροπορία είχε παραλάβει έντεκα ελικόπτερα Cougar και είχε καταβάλει το 60% της αξίας της συνολικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε τότε να ολοκληρώσει τις πληρωμές για τα Cougar αλλά να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για τα Panther. Τον Δεκέμβριο του 2010, το τελευταίο Cougar παραδόθηκε στη βουλγαρική Αεροπορία. Σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας, η βουλγαρική Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει το ελικόπτερο για επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (CSAR).

Τον Ιούνιο του 2011, η βουλγαρική κυβέρνηση και η EADS κατέληξαν τελικά σε συμφωνία σχετικά με την πολύπαθη σύμβαση για τα Panther, περικόπτοντας τη συμφωνία στο μισό. Σύμφωνα με το Scramble, τον Οκτώβριο του 2011 το πρώτο από τα τρία Panther (σειριακό 901) παραδόθηκε στο βουλγαρικό ναυτικό στη βάση ναυτικών ελικοπτέρων Chayka (κοντά στη Βάρνα). Τα άλλα δύο ελικόπτερα (902 και 903) ακολούθησαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2011.

Τα Panther αντικατέστησαν τα πεπαλαιωμένα Mil Mi-14. Δυστυχώς ένα Panther (902) χάθηκε σε ατύχημα στη Μαύρη Θάλασσα στις 9 Ιουνίου 2017, κατά τη διάρκεια άσκησης. Από τα τρία μέλη του πληρώματος, ο αρχηγός πληρώματος σκοτώθηκε ενώ οι άλλοι δύο επιβαίνοντες επιβίωσαν με ελαφρούς τραυματισμούς. Με τη συντριβή αυτού του Panther, το βουλγαρικό Ναυτικό έμεινε μόνο με δύο ελικόπτερα.

Ένα ελικόπτερο Dauphin για τη Βουλγαρία

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, ένας Dauphin AS365N3, με προσωρινή εγγραφή YR-AHX, έφτασε στην Chayka. Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, το Dauphin παραδόθηκε επισήμως στο Ναυτικό. Αναφέρεται ότι αυτό το συγκεκριμένο ελικόπτερο ήταν νορβηγικής ιδιοκτησίας και ανακατασκευάστηκε πριν παραδοθεί στην Βουλγαρία.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com