Η Τουρκία αναπτύσσει το δικό της κατευθυνόμενο πυρομαχικό Excalibur

0
44

Μοιραστείτε το άρθρο

Σε ενημέρωση για την πορεία προγραμμάτων πυρομαχικών του πυροβολικού και αεροπορικών όπλων προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του TUBITAK SAGE, Gurkan Okumus.

Μιλώντας στο περιοδικό «C4 Defence», ο Okumus επιβεβαίωσε τις προόδους στην αύξηση της εμβέλειας των πυρομαχικών πυροβολικού και τόνισε ότι ο νέος στόχος είναι η βελτίωση της ακρίβειας. Γι’ αυτό τον σκοπό απαιτείται η εισαγωγή σε υπηρεσία κατευθυνόμενων πυρομαχικών και υπάρχουν μελέτες σε συνεργασία με την MKEK για την ανάπτυξη μιας τουρκοποιημένης εκδοχής του αμερικανικού Excalibur. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε να δώσει άλλες πληροφορίες.

Ο Okumus έκανε επίσης ειδική αναφορά στα κατευθυνόμενα πυρομαχικά των οπλισμένων drones. Υπογράμμισε ότι το Bozok θα εισέλθει σε παραγωγή το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ το (επίσης) κατευθυνόμενο πυρομαχικό Kuzgun, λόγω του μικρού του βάρους, προορίζεται πρωταρχικά για drones. Τέλος, τα drones θα μπορούν να χρησιμοποιούν το βλήμα Togan. Η διαδικασία ολοκλήρωσης της πιστοποίησης του τελευταίου στο Hurkus C έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο Okumus επιπλέον έδωσε πληροφορίες για τα προγράμματα της Τουρκικής Αεροπορίας. Υποστήριξε ότι οι πύραυλοι αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan θα είναι έτοιμοι για παραγωγή το 2021, αν και δεν έχει υπάρξει ακόμα συμβόλαιο με κάποια εταιρεία. Στόχος είναι σε 10 χρόνια η Τουρκία να αναπτύξει έναν πύραυλο σαν τον Meteor, ενώ όνειρο του Okumus αποτελεί η ανάπτυξη και η είσοδος σε υπηρεσία ενός εθνικού πολυηχητικού όπλου.

Αναφορικά με τις εγχώριες συλλογές ακριβείας, ο ίδιος δήλωσε ότι οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί για τις HGK-82, 83 και 84. Μάλιστα, η τελευταία δοκιμή αποδοχής μιας έκδοσης της HGK-84 με προσαρμοσμένο αισθητήρα laser συνέβη στις 12 Μαΐου. To TUBITAK SAGE έχει ακόμα ολοκληρώσει τις εργασίες σχεδίασης και ανάπτυξης των KGK-82 και 83, ενώ έχει εκτελεστεί και εργασία ανάπτυξης για χρήση της συλλογής KGK με βόμβα γενικής χρήσης Mk 84.

Το πρόγραμμα του πυραύλου cruise SOM προχωρά κανονικά. Πύραυλοι SOM-B2 έχουν χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές και πρόκειται να ενταχθούν σε υπηρεσία σύντομα, ενώ η εργασία στις εκδόσεις SOM-C1 και SOM-C2 συνεχίζονται. Παρόμοιες εργασίες γίνονται για την αύξηση της εμβέλειας και τη βελτίωση άλλων ικανοτήτων. Κάποιες από τις συγκεκριμένες μελέτες έχουν ωριμάσει και κάποιες είναι ακόμα σε επίπεδο ιδέας.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com