«Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να μην αξιοποιήσει τους S-400, για να πείσει τις ΗΠΑ να παραλάβει το F-35»

0
51

Μοιραστείτε το άρθρο

Η Τουρκία θα έχει διαπράξει ένα τεράστιο λάθος αν η αγορά του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400 δεν επιτρέψει την απόκτηση του μαχητικού F-35, εκτιμά ανάλυση του «Stratfor Worldview».

Οι τουρκικές πολεμικές βιομηχανίες κινδυνεύουν να απολέσουν σχεδόν $10 δις από την απομάκρυνσή τους από το πρόγραμμα παραγωγής του αμερικανικού μαχητικού και η Τουρκία θα χάσει αρκετά χρήματα από την ακύρωση λειτουργίας του περιφερειακού κέντρου υποστήριξης του F-35, ποσό που θα μπορούσε να φθάσει την επένδυση αγοράς των παραπάνω από 100 μαχητικών του τύπου για λογαριασμό της Τουρκικής Αεροπορίας, θεωρεί ο βοηθός καθηγητή του πανεπιστημίου Georgetown, Sinan Ciddi.

Όπως μεταδίδει το «Ahval», οι συνέπειες θα είναι επίσης επιχειρησιακές και διπλωματικές. Τα F-35 θα έκαναν την Τουρκική Αεροπορία την καλύτερη στην περιοχή, ενώ η μη παραλαβή τους περιορίζει αισθητά τις επιλογές αντικατάστασης των διαθέσιμων μαχητικών F-16. Επίσης, ένα εμπάργκο όπλων θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των ικανοτήτων της τουρκικής άμυνας.

Κατά τον Ciddi, η Τουρκία πρέπει να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως το ρωσικό πυραυλικό σύστημα δεν θα γίνει επιχειρησιακό μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ώστε να αλλάξει τη γνώμη των ΗΠΑ για τα F-35, είτε καθυστερώντας περαιτέρω την αξιοποίηση των S-400 είτε πουλώντας το σύστημα σε άλλη χώρα. Ίσως αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο Τραμπ έχει ζητήσει να διαπραγματευτεί με την Τουρκία πριν εφαρμόσει κυρώσεις.

Αν δεν το πετύχει, δεν αποκλείεται η τουρκική πλευρά να απαιτήσει την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ, με συνέπεια την περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Άγκυρας και Ουάσινγκτον. Η εμπιστοσύνη θα ήταν δύσκολο να επανέλθει σε φυσιολογικά σχήματα και η Τουρκία δεν θα έβλεπε με καλό μάτι οποιαδήποτε αμερικανική μεσολάβηση σε θέματα όπως οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Τέλος, η Τουρκία δεν θα απομακρυνόταν από το NATO, αλλά δεν θα είχε πρόσβαση σε μια σειρά από σημαντικά προγράμματα, αποστολές και πλατφόρμες συλλογής πληροφοριών.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com