Η DARPA ψάχνει για υπόγειους χώρους σε αστικές περιοχές

0
79

Μοιραστείτε το άρθρο

Από ότι φαίνεται η Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) μόλις εκδιώχθηκε από το υπόγειο του πατρικού της σπιτιού και ψάχνει κάπου να μείνει για να συνεχίσει τους πειραματισμούς της! Σε ένα ανεξήγητο και χωρίς προηγούμενο tweet, η DARPA ζήτησε να βρει  “Υπόγειες σήραγγες και εγκαταστάσεις, που είτε ανήκουν σε ακαδημαϊκό ίδρυμα ή που τελούν υπό εμπορική διαχείριση για να φιλοξενήσουν διαδικασίες έρευνας και πειραματισμού”

Σε ένα επακόλουθο tweet η DARPA έσπευσε να προσδιορίσει ακριβώς τι ζητούσε: “Ο ιδανικός χώρος θα πρέπει να είναι ένα υπόγειο σύμπλεγμα, με έκταση αρκετών οικοδομικών τετραγώνων, με πολύπλοκη διαρρύθμιση που θα περιλαμβάνει κεντρικά δωμάτια, σήραγγες, τούνελ και σκάλες. Τμήματα που είναι αυτή την στιγμη κλειστά στο κοινό ή που μπορούν να διατεθούν προσωρινά για δοκιμές επίσης μας ενδιαφέρουν.”

Αυτό το δεύτερο tweet συνοδευόταν από μια σειρά φωτογραφιών.

Μάλιστα η υπηρεσία ζητούσε απαντήσεις σύντομα, μέχρι 30 Αυγούστου, μονάχα δύο μέρες μετά την δημοσίευση του Tweet, κάτι που κάνει την όλη υπόθεση εξαιρετικά ύποπτη. Τι μπορεί να έκανε τόσο σοβαρό η υπηρεσία που να οδήγησε στην εκδίωξη της από την προηγούμενη της κατοικία;

Subterranean Challenge

Πέρα από τα αστεία για το θέμα, το Tweet της DARPA αφορά το δευτερο μέρος του Subterranean challenge, που είναι μια σειρά από δοκιμασίες του Αμερικάνικου στρατού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δοκιμών για ρομπότ που διατελείται σε τρεις διαφορετικούς υπογείους περιβάλλοντες χώρους: Tούνελ, αστικά υπόγεια περιβάλλοντα και σπήλαια. Το πρώτο μέρος αφορουσε τις δοκιμάσιες σε τουνελ εγινε πριν απο περίπου μια εβδομάδα. Μπορείτε να δειτε όλες τις δοκιμασίες του πρώτου αυτου μέρους στο βιντεο που ακολουθεί.

Οι δοκιμασίες θα γίνουν σε δύο διαφορετικά επίπεδα: Σε επίπεδο συστημάτων (hardware) και σε επίπεδο εικονικής πραγματικότητας (virtual). Στις δοκιμασίες συμμετάσχουν συνολικά 18 ομάδες, με επτά από αυτές να συμμετάσχουν στο virtual κομμάτι, εννιά να συμμετάσχουν στο κομμάτι των συστημάτων, ενώ δυο από τις ομάδες θα συμμετάσχουν και στα δύο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ομάδες εδώ.

Στο επίπεδο των συστημάτων τα ρομπότ των ομάδων θα συναγωνιστούν στο να μπορούν να διασχίσουν κάθε είδους υπόγειο έδαφος και να προσπερνούν τα ανάλογα εμπόδια. Κάποιοι από τους χώρους θα είναι τόσο μικροί που ένας άνθρωπος μόλις και μετά βίας θα μπορούσε να περάσει. Άλλοι θα είναι αρκετά μεγάλοι για να χωρέσουν ολόκληρα τεθωρακισμένα οχήματα.

Στο επίπεδο της εικονικής πραγματικότητας, η ομάδα θα πρέπει να δημιουργήσει το λογισμικό των υπόγειων ρομπότ, και να επιδείξει τις δυνατότητες του σε ένα εξομοιωμένο περιβάλλον, το οποίο θα έχει μεγαλύτερο εύρος σεναρίων από ότι αυτό των συστημάτων.

Οι δοκιμασίες θα αρχίσουν το φθινόπωρο του ’19 και θα διαρκέσουν μέχρι το φθινόπωρο του ’21. Ο νικητής στο επίπεδο των συστημάτων θα λάβει βραβείο 2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στο επίπεδο του λογισμικού το βραβείο θα είναι 750.000 δολάρια. Καθώς οι τηλεπικοινωνίες σε κλειστούς υπόγειους χώρους είναι πολλές φορές εξαιρετικά περιορισμένες ή και αδύνατες, ο πιο σημαντικός παράγοντας στον διαγωνισμό θα είναι η αυτονομία των ρομπότ.

Όπως και να έχει, πέρα από τα βραβεία, οι ομάδες ρομποτικής θα αναπτύξουν τεχνολογία που θα επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ να μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις όπως η διάσωση παιδιών από σπήλαιο, σαν αυτή που συνέβη στην Ταϊλάνδη στις αρχές του 2018.

Πηγη 1: Science Alert
Πηγη 2: Futurism
Πηγη 3: DARPA Subterranean Challenge

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com