Η Elbit, το διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα, η υποστήριξη των T-6 και η Στρατηγική Σημασία όλων αυτών

0
28

Μοιραστείτε το άρθρο

 

Η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems έχει αναλάβει ένα “δύσκολο” συμβόλαιο αξίας $38 εκατ. για να συνεχίσει τη διαχείριση του στόλου των εκπαιδευτικών αεροσκαφών T-6 του Ισραήλ.

Όπως η ίδια σημείωσε τη Δευτέρα, το νέο συμβόλαιο διαρκεί πέντε χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για ακόμα πέντε. Η Ισραηλινή Αεροπορία διαθέτει συνολικά 20 T-6, που αξιοποιούνται στο στάδιο βασικής εκπαίδευσης των νεαρών πιλότων. Και η Elbit είναι αυτή που θα τα κρατάει σε κατάσταση πτήσης. Το σημειώνουμε αυτό, καθώς ακόμη και οι πλέον εμπειροπόλεμες, για να μην πούμε, μπαρουτοκαπνισμένες αεροπορίες έχουν συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες. Γιατί; διότι συμφέρει, πάνω από όλα την ίδια την Αεροπορία.

Σύμβουλος Εθν. Ασφάλειας στο Delphi Economic Forum: Πρόταση από το Ισραήλ για το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Η Elbit Systems είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των ισραηλινών T-6 Texan εδώ και μία δεκαετία, ανταποκρινόμενη στα πρότυπα της Ισραηλινής Αεροπορίας, χωρίς να παρουσιαστεί οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τη χρήση, τη διαθεσιμότητα ή την ασφάλεια πτήσεων. Σημειώνουμε πως η Ισραηλινή Αεροπορία έχει κι αυτή επιλέξει τα Τ-6Α για τους πιλότους της, ενώ για το επόμενο στάδιο έχει επιλέξει το ιταλικό Leonardo M346.

Η ίδια εταιρεία είναι υπεύθυνη στην παροχή παρόμοιων υπηρεσιών σε άλλους δύο τύπους εκπαιδευτικών των Ισραηλινών, των Grob G-120A και M-346, ενώ έχει μεγάλη εμπειρία και σε άλλους τύπους αεροσκαφών. Βέβαια, η IAF την έχει προτιμήσει για τα εκπαιδευτικά της, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα, του Βασίλη Νέδου

Η Elbit Systems έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πιλότων στην Καλαμάτα, για την κάλυψη των αναγκών της ΠΑ και άλλων χωρών. Η πρόταση αυτή είχε “αποκαλυφθεί” σε συζήτηση του Συμβούλου Εθν. Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Ναυάρχου εα Αλέξανδρου Διακόπουλου, στο Forum των Δελφών.

Σήμερα στην Καλαμάτα εκπαιδεύονται Έλληνες και Ιταλοί. Για το πρόγραμμα υφίσταται μία ακόμα πρόταση από την καναδική CAE, αλλά το θέμα έχει αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα και συζητείται μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Δηλαδή θα είναι η πρώτη ευρείας κλίμακα ισραηλινή παρουσία εκτός Ισραήλ, μια επένδυση που θα προσφέρει πολλά και στην Ελλάδα, αλλά και στο Ισραήλ. H συμφωνία μοιάζει win-win, και πέρα από τα όποια οφέλη για την ΠΑ, την Καλαμάτα κοκ, θα έχει και μια πρώτη παρουσία Ισραηλινών σε ελληνικό έδαφος σε μόνιμη βάση.

Η καινούργια μας «Πτήση» ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com