Θα «ξεκλειδώσουν» οι νέες φρεγάτες τις απαιτήσεις του Αμερικανικού Ναυτικού;

0
15

Μοιραστείτε το άρθρο

Ύστερα από μια σειρά απογοητεύσεων, που προκάλεσε το πρόγραμμα LCS, το Αμερικανικό Ναυτικό αποφάσισε ότι η φρεγάτα FREMM μπορεί να είναι το κλειδί για την κάλυψη αρκετών από τις μελλοντικές απαιτήσεις.

Η αμερικανική FREMM έχει πλήρες εκτόπισμα 7.400t και είναι μεγαλύτερη κατά 7m συγκριτικά με την έκδοση που το Ιταλικό Ναυτικό επιχειρεί, ώστε να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις επιβιωσιμότητας και μελλοντικών αναβαθμίσεων, που οι ΗΠΑ θέτουν.

Ιταλική θα είναι η φρεγάτα FFG(X) του Αμερικανικού Ναυτικού

Το πλοίο πρόκειται επίσης να έχει το σύστημα μάχης Aegis Baseline 10, το Enterprise Air Surveillance Radar, 32 θύλακες VLS Mk41 και 8 με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους. Επιπλέον, θα διαθέτει υπόστεγο για ελικόπτερο και drone, καθώς επίσης συρόμενο σόναρ. Σύμφωνα με το «IISS», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μίνι Arleigh Burke». Πράγματι, με βάση τα σημερινά κριτήρια του βρετανικού Think-Tank είναι ένα αντιτορπιλικό, άσχετα αν το Αμερικανικό Ναυτικό χαρακτηρίζει την FFG(X) σα φρεγάτα.

Η ανάθεση του συμβολαίου έγινε στις 30 Απριλίου, με την ομάδα της Fincantieri / Marinette Marine να υπόσχεται την παράδοση του πρώτου πλοίου το 2026. Αλλά είναι ακόμα άγνωστο κατά πόσο οι ΗΠΑ έχουν πετύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του κόστους και των ικανοτήτων, όπως άλλωστε και ποιος θα είναι ο ρόλος του τύπου στον στόλο.

ΗΠΑ: Μελέτη ζητά λιγότερα αεροπλανοφόρα, διατήρηση αντιτορπιλικών & καταδρομικών, στροφή σε μικρότερα πολεμικά

Οι ΗΠΑ ήθελαν αρχικά 52 LCS, μείωσαν αργότερα την ποσότητα σε 35 και ψάχνουν τώρα 20 καινούργιες φρεγάτες. Στις 30 Απριλίου έδωσαν συμβόλαιο για 10 πλοία, ενώ υπάρχει φημολογία για την παραγγελία άλλων 10 πλοίων σε άλλο ναυπηγείο. Ίσως για να επιταχυνθεί η παραγωγή, ίσως για να τεθούν οι βάσεις για ακόμα περισσότερες παραγγελίες στο μέλλον. Η FREMM θα μπορούσε να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες για την αριθμητική αύξηση του Αμερικανικού Ναυτικού, δεν αποκλείεται όμως να συναντήσει αντιδράσεις στο Κογκρέσο, αν προταθεί η κατασκευή περισσότερων FREMM εις βάρος αντιτορπιλικών.

Φιλόδοξος στόχος είναι κάθε φρεγάτα να κοστίζει όσο μισό αντιτορπιλικό. Το εγχείρημα παρακολουθούν ήδη φίλοι και εχθροί, ειδικά όσοι αναζητούν σε μια φρεγάτα την επίλυση και των δικών τους επιχειρησιακών προκλήσεων.

Tο USN αποκτά ιταλικές FREMM σαν FFG(X), ποιες οι πιθανότητες να δούμε μια ελληνική FFG(X) HEL;

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com