Ισπανός ευρωβουλευτής επιχειρεί να ματαιώσει την πώληση των AGM-84L στο Μαρόκο!

0
24

Μοιραστείτε το άρθρο

Ο ευρωβουλευτής του ισπανικού κόμματος Ciudadanos José Ramón Bauzá έχει ζητήσει από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν την πιθανή πώληση των πυραύλων κατά πλοίων AGM-84L Harpoon Block II στο Μαρόκο.

Όπως αναφέρει το «Infodefensa», ο Ισπανός πολιτικός θεωρεί ότι η πιθανή πώληση των προηγμένων πυραύλων στο Μαρόκο, θα μπορούσε να στραφεί εναντίον της Ισπανίας. Στην επιστολή του, ο ίδιος σημειώνει πως οι AGM-84L Harpoon Block II μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για το στρατηγικό πέρασμα του Γιβραλτάρ, ενώ ενημερώνει τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ για τις μαροκινές κινήσεις σφετερισμού της ισπανικής κυριαρχίας γύρω από τις Κανάριες Νήσους.

Σε εξέχουσα ενότητα της επιστολής παρουσιάζεται η «εξοπλιστική φρενίτιδα» του Μαρόκου. Επισημαίνεται ότι η αφρικανική χώρα έχει δαπανήσει 30% περισσότερα χρήματα για αγορές όπλων σε σχέση με το 2019 και ότι αφιερώνει το 3% του ΑΕΠ στην άμυνα, όταν η Ισπανία επενδύει το 1% (σ.σ. ο συντάκτης δεν συγκρίνει ωστόσο τα ΑΕΠ που έχουν τα δύο κράτη). Ο Ισπανός ευρωβουλευτής καταλήγει ότι το Μαρόκο είναι σημαντικός εταίρος, αλλά η Ισπανία πρέπει να διατηρεί τη στρατιωτική υπεροχή.

Με αντιπλοϊκούς Harpoon εξοπλίζονται τα F-16V Viper του Μαρόκο

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» για την πιθανή πώληση των 10 AGM-84L Block II αντί $62 εκατ. στο Μαρόκο την περασμένη Τρίτη. Τα όπλα θα φέρονται από τα μαχητικά F-16V / F-16 Block 70.

Μοιραστείτε το άρθρο

Προηγούμενο άρθροCovid-19: Με 82.329 κρούσματα η Τουρκία ξεπέρασε το Ιράν
Mitsos2

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com