Κάννη Krummlauf | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
149

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δημιούργησε κάποια από τα πιο περίεργα και τρομακτικά όπλα, ένα από τα περίεργα παρελκόμενα είναι και η κάννη Krummlauf. Μία ιδέα που την έχουμε δει αρκετές φορές αλλά το Krummlauf αποτελούσε το ξεκίνημα αυτής της ιδέας. Τη κυρτή κάννη.

Πηγή: Pinterest.com

Αυτή δεν είναι μία τυχαία φωτογραφία. Παραπάνω βλέπετε μία φωτογραφία από δοκιμές μέσα στο εργοστάσιο της γερμανικής βιομηχανίας όπλων Walther στη γερμανική πόλη Zella-Mehlis τη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το όνομα Krummlauf μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «κυρτή κάννη» και είναι ακριβώς αυτό. Ένα παρελκόμενο για τα γερμανικά τυφέκια Sturmgewehr 44 και τα πολυβόλα MG-42 που σχεδιάστηκε σε μερικά διαφορετικά μοντέλα. Για την ακρίβεια, η κάννη Krummlauf χωρίζονταν ανάλογα με τη κλίση που προσέφερε. Οι διαθέσιμες επιλογές ήταν 30°, 45°, 60° και 90° αντίστοιχα.

Πηγή: Imgur.com

Με μεγάλη διαφορά αυτό με τη μεγαλύτερη παραγωγή ήταν αυτό των 30° για το τυφέκιο Sturmgewehr 44, και για την ακρίβεια η έκδοση «I». Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε για δύο εκδόσεις του Krummlauf, την έκδοση «I» που ήταν για το πεζικό της ναζιστικής Γερμανίας, και την έκδοση «P» που ήταν για προσάρτηση σε τεθωρακισμένα για προστασία των πολυβολητών από τα εχθρικά πυρά.

Πηγή: Imgur.com

Από το 1943 που ξεκίνησαν οι δοκιμές του Krummlauf μέχρι και με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κόσμος έμαθε πολλά από αυτό το παρελκόμενο. Καταρχάς, μελέτες των Γερμανών μηχανικών απέδειξαν ότι το να ταιριάξουν τέλεια τις ραβδώσεις της κάννης του όπλου με τις ραβδώσεις της κάννης Krummlauf δεν προσέφερε ιδιαίτερη διαφορά στην ευστοχία. Να τονίσουμε ωστόσο ότι το κριτήριο ήταν ευστοχία σε ένα στόχο 35×35 εκατοστών σε απόσταση 100 μέτρων. Γρήγορα όμως ανακάλυψαν και ένα άλλο πρόβλημα. Πολλές φορές όταν οι βολίδες έφταναν στη γωνία θρυμματίζονταν κάνοντας το όπλο να μοιάζει περισσότερο με καραμπίνα που ρίχνει σκάγια, παρά με τυφέκιο. Η λύση γι’αυτό ήταν η μείωση της ταχύτητας της βολίδας προτού φτάσει στη κλίση της κάννης. Για να το επιτύχουν αυτό άνοιξαν πέντε οπές στη κάθε πλευρά της κάννης Krummlauf πριν τη κλίση όπως βλέπετε παρακάτω μέσα στο κόκκινο πλαίσιο. Αυτές οι οπές μείωναν τη πίεση των αερίων που προωθούσαν τη βολίδα και κατ’επέκταση και τη ταχύτητα της.

Πηγή: PopularMechanics.com (επεξεργασμένη)

Ένα δεύτερο πρόβλημα ήταν η σκόπευση. Αυτό χρειάστηκε ένα συνδυασμό από λύσεις. Η πρώτη ήταν να εξασφαλίσουν ότι η κάννη πάντα θα κλειδώνει με την ίδια φορά. Έτσι έκαναν αυτό τον απλό διακόπτη που βλέπετε στη συνέχεια ο οποίος κλειδώνει επάνω στο στόχαστρο του τυφεκίου και έτσι εξασφαλίζει ότι πάντα η κάννη Krummlauf θα έχει ακριβώς την ίδια ευθυγράμμιση.

Πηγή: Flickr.com

Παραπάνω βλέπετε επίσης τη λύση στη σκόπευση. Ένα κάτοπτρο έχει τοποθετηθεί και επάνω του υπάρχει ειδικά ρυθμισμένο ένα κλισιοσκόπιο που ευθυγραμμίζεται με το στόχαστρο στο μπροστινό μέρος της κάννης Krummlauf. Οπότε ο σκοπευτής αντί να κοιτάει από το κλισιοσκόπιο του τυφεκίου του, κοιτάει από αυτό και έχει ακριβώς την ίδια αίσθηση και εικόνα χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά στο ότι η κάννη είναι κυρτή. Από τη παρακάτω φωτογραφία φαίνεται πως οι Γερμανοί είχαν ασφαλίσει όλες τις βίδες του νέου αυτού μέσου σκόπευσης με ανάστροφο σύρμα. Έτσι δε μπορούν να χαλαρώσουν γιατί είναι αλληλοσυνδεδεμένες.

Πηγή: Maquetland.com

Μπροστά από το κάτοπτρο μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει ένα μεταλλικό τρίγωνο. Αυτό προστέθηκε στα νεώτερα μοντέλα της κάννης και είχε στόχο να ανακατευθύνει τα αέρια από τις οπές στη κάννη Krummlauf. Οι πρώτες εκδόσεις της που δε το είχαν αυτό οδηγούσαν τα αέρια απευθείας στο κάτοπτρο που πολύ γρήγορα μαύριζε. Αυτό το τρίγωνο τα απομακρύνει μακριά από το κάτοπτρο.

Πηγή: RockIslandAuction.com

Παρά τις πολλές καινοτομίες και έξυπνες λύσεις, η κάννη Krummlauf δεν έγινε ποτέ πολύ δημοφιλής και ο βασικός λόγος ήταν ο χρόνος ζωής της. Η κάννη κλίσης 30° τύπου «I» που ήταν η πιο ανθεκτική σπάνια ξεπερνούσε τις 300 βολές προτού καταστραφεί, ενώ άλλες όπως η 45° και 90° αρκετές φορές καταστρέφονταν με μόλις 100 βολές.

Πηγή: AngryBirdsRioGame.info

Αυτό δεν εμπόδισε βεβαίως τη ναζιστική Γερμανία από το να τα χρησιμοποιήσει σε επιχειρήσεις, κυρίως στην έκδοση «P» που ήταν για τεθωρακισμένα. Δεν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τους για να γνωρίζουμε περισσότερα όμως.

Πηγή: GURPS.iddqd.club

Η κάννη Krummlauf παρέμεινε ένα απόρρητο όπλο της ναζιστικής Γερμανίας μέχρι και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι τότε σχεδόν κανείς εκτός της γερμανικής κυβέρνησης δε γνώριζε την ύπαρξη αυτού του παρελκόμενου.

Πηγή: TheMiniaturesPage.com

Όταν η κάννη Krummlauf έπεσε στα χέρια της Σοβιετικής Ένωσης αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες για αυτή τη πρωτότυπη ιδέα. Πολύ σύντομα η ιδέα εφαρμόστηκε στο σοβιετικό υποπολυβόλο PPSh-41 αλλά με παρόμοιους περιορισμούς με τη γερμανική του υλοποίηση, και έτσι σύντομα σταμάτησε η κατασκευή του.

Πηγή: PPSh41.com

Σήμερα έχουν βγει πολλά όπλα που βασίζονται σε αυτή την ιδέα, δηλαδή η κάννη του όπλου να είναι σε διαφορετική γωνία από τη θέση του σκοπευτή. Παρ’όλα αυτά, η κάννη Krummlauf παραμένει η ιδέα πίσω από όλες αυτές τις υλοποιήσεις.

Πηγή: Wikipedia.org

Source link