ΚΕΠΜ | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
229

Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πλωτών Μέσων (ΚΕΠΜ) του Δ’ Σώματος Στρατού με έδρα το Δέλτα του Ποταμού Έβρου είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά κέντρα εκπαιδεύσεως. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κέντρου αυτού είναι η παροχή μόνο των απαραίτητων χώρων εκπαιδεύσεως χωρίς «πολυτέλειες» όπως θαλάμους, κτίρια, κλειστούς χώρους εστιάσης, κτλ. Για τους παραπάνω λόγους το ΚΕΠΜ λειτουργεί μόνο κατά τις περιόδους εκπαίδευσης πλωτών μέσων ή αντίστοιχων ασκήσεων των μονάδων της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΣ» (ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ) ή άλλων στοιχείων του Δ’ ΣΣ.

kepm_01

Πάνω είναι μία φωτογραφία από τον Ιούνιο του 2013 με στρατιώτες της 31ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΚΑΜΙΑ» (31 Μ/Κ ΤΑΞ) κατά την εκτέλεση διάβασης ποταμού με φουσκωτή λέμβο.

Η εκπαίδευση που λαμβάνει χώρα στο ΚΕΠΜ περιλαμβάνει πλωτά μέσα και κατασκευές, καταστροφές, διάβαση ποταμού καθώς και ναρκοπόλεμο. Κατ’ επέκταση είναι από τα βασικά στοιχεία εκπαίδευσης του Μηχανικού (ΜΧ) αν και τόσο άλλες μονάδες Πεζικού (ΠΖ) όσο και Τεθωρακισμένων (ΤΘ) είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της εκπαιδεύσεως.

kepm_02

Η φωτογραφία αυτή είναι από εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πλωτών Μέσων (ΚΕΠΜ) στην Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ’ ΣΣ) και βλέπουμε αριστερά έναν αυτοδύτη του Μηχανικού που έπειτα από έλεγχο του πυθμένα του ποταμού για παγιδεύσεις και νάρκες επιτρέπει στο Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M-113 να εκτελέσει βιαίη διάβαση ποταμού.

Το πρόγραμμα της εκπαιδεύσεως έχει ασκήσεις που εκτελούνται ημέρα και νύχτα και η διάρκεια του μπορεί να είναι από 7 έως και πάνω από 21 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτή το προσωπικό των μονάδων που συμμετέχουν διαμένει σε αντίσκηνα προσφέροντας την επιπρόσθετη δυνατότητα εκπαίδευσης στη διαβίωση και την εξομοίωση συνθηκών μάχης.

kepm_03

Μία ακόμα φωτογραφία από την εκπαίδευση της 31 Μ/Κ ΤΑΞ «ΚΑΜΙΑ» από τον Ιούνιο του 2013 με άνδρες του Μηχανικού που έπειτα από την κατασκευή Ελαφράς Τακτικής Σχεδίας για διάβαση υγρών κωλυμάτων μεταφέρουν ένα όχημα τύπου HMMWV M1114 «Humvee».

Στη συνέχεια θα δούμε μερικά ακόμα στιγμιότυπα από το συγκεκριμένο κέντρο εκπαιδεύσεως όπως για παράδειγμα η επόμενη φωτογραφία. Βλέπετε ομάδα από το 724 Τάγμα Μηχανικού (724 ΤΜΧ) με έδρα τους Τοξότες Ξάνθης κατά την κατασκευή πλωτής γέφυρας Ribbon.

kepm_04

Και παρακάτω φαίνεται η διάβαση άρματος μάχης Leopard 2 HEL πάνω από μία αντίστοιχη πλωτή γέφυρα Ribbon.

kepm_05

Βέβαια, η εκπαίδευση δεν αποτελείται μόνο από αντικείμενα μηχανοκίνητων μονάδων, για παράδειγμα παρακάτω φαίνεται η εκτέλεση ελέγχου του πυθμένα από αυτοδύτη του μηχανικού.

kepm_06

Καθώς και αντίστοιχη επιχειρησιακή εκπαίδευση προσωπικού με στολές απόκρυψης Ghillie όπως βλέπετε παρακάτω.

kepm_07

Ωστόσο, το κύριο μέρος της εκπαίδευσης είναι τα πλωτά μέσα και έτσι αυτό καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της. Στη συνέχεια φαίνονται ΤΟΜΠ M-113 κατά την εκτέλεση διάβασης ποταμού πάνω από πλωτή γέφυρα Ribbon.

kepm_08

Τέλος, μία ακόμα φωτογραφία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) από την εκπαίδευση πλωτών μέσων στο ΚΕΠΜ με τη βιαίη διάβαση ποταμού από Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M-113.

kepm_09

Source link