Κορωνοϊός: Τίτλοι τέλους για την βουλγαρική βιομηχανία όπλων Arsenal;

0
22

Μοιραστείτε το άρθρο

Η βουλγαρική κρατική εταιρεία όπλων Arsenal Kazanlak θα απολύσει 2000 εργαζόμενους. Το εργοστάσιο υπέβαλε χθες δήλωση στην Υπηρεσία Απασχόλησης και στο Γραφείο Εργασίας της τοπικής πόλης Καζανλάκ για την επικείμενη ενημέρωση κατάστασης προσωπικού που θα λάμβανε χώρα φέτος στις 29 Απριλίου.

Σύμφωνα δε με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Νικολάι Ιμπουσέφ σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, «…σήμερα υπάρχουν περίπου 9.000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο. Οι απολυθέντες εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από τις πλέον ευνοϊκές επιλογές για παροχές που προβλέπονται στη νομοθεσία, τη συλλογική σύμβαση και την οικονομική θέση της εταιρείας. Ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση της εταιρείας από κοινού με τα συνδικάτα εργαζομένων, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτό το αντιλαϊκό και εξαιρετικά δύσκολο βήμα είναι η πτώση των παραγγελιών στην Arsenal, ως αποτέλεσμα της εξαιρετικά δύσκολης και απρόβλεπτης κατάστασης στις διεθνείς αγορές τους τελευταίους μήνες.

>Μεταξύ των κυριότερων λόγων είναι η μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στους παραδοσιακούς αγοραστές των προϊόντων της Arsenal και στους προϋπολογισμούς τους. Το αποτέλεσμα είναι η συρρίκνωση των αμυντικών δαπανών και η απότομη μείωση των παραγγελιών και των συμβάσεων, η οποία επηρεάζει άμεσα επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας όπως την Arsenal-Kazanlak.

>Η δεύτερη σημαντική αιτία είναι η παγκόσμια πανδημία του κοροναϊού SARS-CoV2 και η ανάγκη σοβαρών έκτακτων δαπανών κι επενδύσεων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κι αυτό με τη σειρά του μετατοπίζει σοβαρά την εστίαση ενδιαφέροντος από τους παραδοσιακούς πελάτες της εταιρείας, που αντανακλάται σε περαιτέρω μείωση των παραγγελιών.

>Ο τρίτος λόγος είναι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στους διασυνοριακούς διεθνείς διαδρόμους μεταφορών, γεγονός που οδηγεί σε καθυστέρηση στην προμήθεια εργαλείων, χημικών ουσιών και άλλων αναγκαίων υλικών για την παραγωγή, καθώς και για την αποστολή ολοκληρωμένων προϊόντων.»

Αυτό το τελευταίο έχει αυξημένη βαρύτητα καθώς η Arsenal είναι μια εταιρία που βασίζεται 100% στην εξαγωγική δραστηριότητα και επιβιώνει ουσιαστικά μόνο από παραγγελίες εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ μειωμένες και δεν επιτρέπουν τη διατήρηση του σημερινού αριθμού εργαζομένων στην εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τον κ. Νικολάι Ιμπουσέφ.

Καταλήγει τέλος ότι, βάσει των οικονομικών εκτιμήσεων και της πρόσθετης έκτακτης κατάστασης ανωτέρας βίας, είναι επιτακτική η «αποδέσμευση» περίπου 3.000 ατόμων από την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα, η Άρσεναλ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εργασία και ότι όλοι το σύνολο των 9.000 εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτήν θα τεθούν σε αμειβόμενη ή μη αμειβόμενη άδεια.

Η Arsenal είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στη Βουλγαρία, με τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com