Μέχρι και το Λουξεμβούργο! Η Airbus ανακοίνωσε την πρώτη πτήση του Α-400Μ Atlas του Μεγάλου Δουκάτου

0
20

Μοιραστείτε το άρθρο

Το νέο μεταγωγικό αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών Α-400M Atlas έκανε την παρθενική του πτήση χθες στις εγκαταστάσεις της Airbus στη Σεβίλλη. Δεν πρόκειται φυσικά για το πρώτο αλλά για το 83o αεροσκάφος του τύπου που βγαίνει από τις εγκαταστάσεις της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας για να εξοπλίσει τον τελευταίο και πιο πρόσφατο πελάτη του: το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Το Λουξεμβούργο προχωρά τον δεύτερο δορυφόρο και το μεταγωγικό αεροσκάφος A400M

Το ευρωπαϊκό κράτος των 2,500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πληθυσμό 600 χιλιάδων κατοίκων και ενόπλων δυνάμεων μόλις 414 ανδρών και γυναικών αποφάσισε πως χρειάζεται ένα δικό του μεταγωγικό με ικανότητες παγκόσμιας δράσης για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις του.

Λεπτομέρεια από την πρώτη πτήση του αεροσκάφους στρατηγικών μεταφορών του Λουξεμβούργου (φωτογραφία: Airbus)

Πολλοί θα αναρωτηθούν ποιές είναι αυτές. Ο μικροσκοπικός στρατός του Μεγάλου Δουκάτου έχει δυσανάλογη συμμετοχή σε πολυεθνικές εκστρατείες. Τα αποσπάσματα του Λουξεμβούργου πολέμησαν στον πόλεμο της Κορέας, εντάχθηκαν και συμμετείχαν στον στρατιωτικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ ενώ από το 1994 μετέχουν του Eurocorps και βρέθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε. στη Βοσνία, στο Κοσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν, στην Αλβανία, στη Ρουάντα και στο Ιράκ.

Το Λουξεμβούργο εκπαιδεύεται στη Σλοβενία!

Η συντήρηση αποσπασμάτων μακράν των συνόρων απαιτεί την ύπαρξη ενός αεροσκάφους για την υποστήριξη του ανεφοδιασμού και των μεταφορών τους οδηγώντας στην παραγγελία ενός μεταγωγικού από την Airbus. Το αεροσκάφος θα εδρεύει στο Βέλγιο και θα επιχειρεί σε συνεργασία με τα 7 αεροσκάφη της γειτονικής χώρας.

Το MSN104 απογειώθηκε στις 16:08 τοπική ώρα στις 13 Απριλίου και προσγειώθηκε 5 ώρες αργότερα μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών. Το “104” αναμένεται να παραδοθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Σύγκριση μεγεθών μεταξύ των C-130, C-130J-30, A-400M & C-17

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com