Μαχαίρι CRKT Starlight E-Lock 7353

0
670

 

Τα πτυσσόμενα μαχαίρια της αμερικανικής εταιρίας CRKT (Columbia River Knife & Tool, Εργαλεία & Μαχαίρια του Ποταμού Κολούμπια) θεωρούνται αρκετά καλά στην αγορά σήμερα. Βασισμένοι σε αυτή τη καλή φήμη αλλά και τη ξεχωριστή του εμφάνιση αγοράσαμε πριν από ένα περίπου χρόνο αυτό εδώ πτυσσόμενο μαχαίρι γενικής χρήσης.

Πηγή: Pinterest.com
Για να ξεκαθαρίσουμε το οικονομικό, η τιμή του σήμερα είναι γύρω στα $80 αν και ανάλογα το κατάστημα μπορεί να το βρει κανείς σε πολύ διαφορετικές τιμές. Σύμφωνα με τη συσκευασία κατασκευάζεται στη Ταϊβάν και όχι στις ΗΠΑ όπου έχει έδρα η εταιρία CRKT. Παρακάτω βλέπετε τη σκευασία του πτυσσόμενου αυτού μαχαιριού.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Μέσα στη συσκευασία είναι το μαχαίρι μέσα σε πλαστική συσκευασία καθώς και ένα φυλλάδιο που συνδυάζει το κατάλογο μαχαιριών της εταιρίας CRKT μαζί με το εγχειρίδιο χρήσης. Βλέπετε τα περιεχόμενα της χάρτινης συσκευασίας παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Η λαβή είναι κατασκευασμένη από κράμα αλουμινίου 6061-T6 κομμένο σε μηχανή CNC. Αυτό του δίνει μία πολύ λεία αίσθηση και συνολικό βάρος μόλις 76 γραμμάρια! Η λεπίδα του είναι από ατσάλι AUS-8 και όλος ο μηχανισμός του είναι σχεδιασμένος από τον γνωστό σχεδιαστή μαχαιριών Allen Elishewitz. Επίσης, η λεπίδα έχει πάχος 0.33 εκατοστά και μήκος 8.3 εκατοστά από τα οποία τα 7.9 είναι για τη λεπίδα και τα υπόλοιπα για το πριόνι.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Μιλώντας για τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του, στη μία πλευρά το μαχαίρι διαθέτει κλιπ ζώνης που είναι πολύ γερό αλλά δυστυχώς είναι αδύνατο να τοποθετηθεί στην άλλη πλευρά. Οπότε είναι σημαντικό να δείτε εάν είναι λειτουργικό για τις ανάγκες σας με δεδομένο ότι δε μπορεί να αλλάξει.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Ο λόγος που δε μπορεί να μεταφερθεί στην άλλη πλευρά είναι ο πολύ ξεχωριστός μηχανισμός ασφαλείας του. Το κουμπί απελευθέρωσης της λεπίδας όταν το μαχαίρι είναι ανοικτό είναι στην αντίθετη πλευρά στη μορφή ενός κουμπιού αλουμινίου. Παρότι φαντάζει περίεργο σημείο, είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Βλέπετε το κουμπί αυτό καλύτερα παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Αυτός είναι ο μηχανισμός E-Lock της εταιρίας CRKT που λειτουργεί με έναν πολύ απλό τρόπο. Όταν η λεπίδα είναι κλειστή ο μηχανισμός δε κάνει κάτι αλλά όταν η λεπίδα ανοίξει, το κουμπί αυτό κλειδώνει σε μία εγκοπή στην εσωτερική πλευρά της λεπίδας και δε της επιτρέπει να μετακινείται. Όλα αυτά είναι πιο εύκολα ορατά από τις παρακάτω φωτογραφίες όπου αριστερά βλέπετε τη λεπίδα όταν έχει κλειδωθεί και δεξιά όταν έχει απασφαλιστεί για να μπορέσουμε να τη κλείσουμε.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Όσον αφορά τους διακόπτες ανοίγματος, το μαχαίρι έχει μία λαβή επάνω στη λεπίδα που ανοίγει τραβώντας προς τα έξω, καθώς και μία στη ράχη της λεπίδας που είναι γνωστή και ως διακόπτης ταχείας ανάπτυξης που με μία απότομη πίεση προς τα κάτω ανοίγει πολύ γρήγορα το μαχαίρι. Βλέπετε τους δύο αυτούς διακόπτες μέσα στα κόκκινα πλαίσια παρακάτω.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Όταν αναπτυχθεί η λεπίδα, τότε ο διακόπτης ταχείας ανάπτυξης βρίσκεται στη βάση της λεπίδας και λειτουργεί ως υποφυλακτήρας που προστατεύει το χέρι για να μη μπορεί να γλιστρήσει προς τη λεπίδα. Και πάλι, το βλέπετε αυτό μέσα στο κόκκινο πλαίσιο στην ακόλουθη φωτογραφία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Η λεπίδα, όπως βλέπετε και μόνοι σας, έχει υποστεί κάποια επίστρωση για αντοχή στη διάβρωση που της έχει αφαιρέσει οποιαδήποτε λάμψη και της δίνει μία υφή και εμφάνιση ίδια με το κράμα αλουμινίου της λαβής. Ωστόσο, το ατσάλι AUS-8 της λεπίδας είναι ένα πολύ καλό υλικό και η λεπίδα έρχεται ακονισμένη αρκετά ώστε να μπορείτε να ξυριστείτε. Ωστόσο, όπως όλες οι λεπίδες από AUS-8 έχουν το μειονέκτημα ότι παρότι είναι πολύ εύκολο να ακονιστούν σε βαθμό που να ξυρίζουν μέσα σε λίγα λεπτά, χάνουν εύκολα τη κόψη τους. Άρα το μαχαίρι αυτό απαιτεί κάποια περιστασιακή συντήρηση.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Στη βάση της λεπίδας υπάρχει και ένα μικρό πριόνι. Κατά τη προσωπική μας άποψη, αυτό είναι κάτι άχρηστο και απλά καταλαμβάνει χώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη λεπίδα κοπής. Στα περισσότερα πτυσσόμενα μαχαίρια τέτοιου μεγέθους το πριόνι είναι κάτι άχρηστο. Ασφαλώς, ίσως για τις ανάγκες σας να είναι κάτι χρήσιμο αλλά για εμάς, είναι κάτι κυριολεκτικά άχρηστο που καταναλώνει πολύτιμο χώρο. Οπότε το θεωρούμε ένα καθαρό μειονέκτημα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Κλείνοντας, είναι ένα πολύ όμορφο εμφανισιακά μαχαίρι που είναι καλής ποιότητας, πολύ ελαφρύ, διαθέτει διπλό μηχανισμό ανάπτυξης, και έχει μία εξαιρετικά κοφτερή λεπίδα με ελάχιστη συντήρηση. Από την άλλη, έχει πριόνι, έναν ιδιαίτερο μηχανισμό ασφάλισης, και δεν είναι σε καμία περίπτωση καλό για σκληρές δουλειές. Ανάλογα με τις απαιτήσεις σας ίσως να είναι καλή επιλογή, ίσως και όχι.

Source link