Μαχαίρι KA-BAR Original TDI | Αμυντικά και Στρατιωτικά Θέματα

0
293

Το μαχαίρι TDI Original είναι από τα πιο εξειδικευμένα μοντέλα της γνωστής αμερικανικής εταιρίας. Έχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία και εδώ και αρκετά χρόνια έχει σώσει πολλές ζωές σε όλο το κόσμο. Να τονίσουμε ότι το μαχαίρι αυτό ανήκει στη σειρά «Law Enforcement» (Επιβολή του νόμου) της KA-BAR και συχνά το βλέπουμε να το φέρουν στελέχη τέτοιων υπηρεσιών σε όλο το κόσμο.

Πηγή: FiveOGear.com

Η τιμή του σήμερα από την επίσημη αντιπροσωπεία είναι στα $55 που το θεωρούμε εξαιρετική τιμή για όσα προσφέρει. Το μαχαίρι κατασκευάζεται στη Ταϊβάν και έρχεται σε μία απλή συσκευασία όπως βλέπετε στη συνέχεια χωρίς περιττά πράγματα καθώς απευθύνεται σε επαγγελματίες. Αλλά προτού μπούμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, πάμε να δούμε την ιστορία του που προσφέρει πολλές απαντήσεις.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το όνομα του είναι από την ιδιωτική εταιρία TDI (Tactical Defense Institute, Ινστιτούτο Τακτικής Άμυνας) και το έμβλημα της εταιρίας είναι και χαραγμένο στη λεπίδα του. Η TDI είναι η σχολή του κυρίου Τζον Μπένερ. Ένας βετεράνος με μία εντυπωσιακή καριέρα 37 ετών που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει πολεμική εμπειρία από το Πόλεμο του Βιετνάμ, ιδρυτικό στέλεχος της Ειδικής Αστυνομικής Μονάδας Δίωξης Ναρκωτικών, 25 χρόνια ειδικός όπλων στην ομάδα SWAT του αστυνομικού τμήματος του Χάμιλτον, και πολλά ακόμη. Βλέπετε μία φωτογραφία του κυρίου Τ. Μπένερ παρακάτω.

Πηγή: CarterTown.com

Έπειτα από εκπαιδεύσεις εκατοντάδων επαγγελματιών ο κύριος Τ. Μπένερ είδε την έλλειψη για ένα εξειδικευμένο μαχαίρι για αυτοάμυνα αστυνομικών, στρατιωτικών, και ιδιωτικών υπαλλήλων ασφαλείας. Όπως έχει πει ο ίδιος:


«Σε εξαιρετικά κοντινές αποστάσεις όπου ο ύποπτος προσπαθεί να πάρει το όπλο του αστυνομικού, ή ο αστυνομικός δε μπορεί να πιάσει το όπλο του, το μαχαίρι αυτό είναι η τελευταία λύση.»


Πηγή: ThinBlueFlorida.com

Μετά τον αρχικό σχεδιασμό του το μαχαίρι πέρασε από 10 στάδια εξέλιξης με δοκιμές σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου, ιδιωτικές εταιρίας ασφαλείας, και σε στρατιωτικές δυνάμεις. Τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν πολύ θετικά και έτσι η εταιρία KA-BAR ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή του. Σήμερα το συναντάμε παντού σε όλο το κόσμο και είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητα του.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Το μαχαίρι αυτό σχεδιάστηκε με τη λογική να φέρεται κρυμμένο και γι’αυτό το λόγο έρχεται με μία πλαστική θήκη από 1480S που κουμπώνει μέσα από τη ζώνη (η θήκη είναι πλήρως ρυθμιζόμενη για κάθε είδος μεταφοράς). Ο στόχος είναι ο επιτιθέμενος να μη μπορεί να εντοπίσει το μαχαίρι με μία γρήγορη ματιά. Η θήκη κρατάει το μαχαίρι εντυπωσιακά γερά και ασφαλίζει στη ζώνη με ένα μεταλλικό κλιπ που κλειδώνει με άγκιστρο ώστε να μη μπορεί να τραβηχτεί κατά λάθος. Βλέπετε για παράδειγμα παρακάτω πως είναι σε μία τυπική υπηρεσιακή ζώνη αστυνομικού.

Πηγή: SharpStuffUSA.com

Η θήκη έχει στη ράχη της χαραγές που επιτρέπουν καλή λαβή για το τράβηγμα του μαχαιριού με τον αντίχειρα. Να τονίσουμε ότι το μαχαίρι κρατείται πολύ σταθερά μέσα στη θήκη. Με απλά λόγια, απαιτείται κάποια δύναμη για την αφαίρεση του ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να βγει κατά λάθος. Βλέπετε τις χαραγές που αναφέραμε καλύτερα παρακάτω μέσα στο κόκκινο πλαίσιο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Και πάμε στη λεπίδα τώρα. Η λεπίδα έχει μήκος 5.9 εκατοστά και είναι κατασκευασμένη από ατσάλι AUS 8A SS, ένα εξαιρετικής ποιότητας ατσάλι με καλή κόψη με μεγάλη αντοχή. Αντίστοιχα, η λαβή του μαχαιριού είναι από Zytel και το πάχος της λεπίδας είναι 0.32 εκατοστά ώστε να μη στραβώσει εάν χτυπήσει σε κόκκαλα ή άλλα σκληρά αντικείμενα.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η λεπίδα έχει μαύρη τραχιά επίστρωση ώστε να μην αντανακλά το φως. Η κόψη του μαχαιριού δεν είναι κάτι εντυπωσιακό αλλά δεν είναι σχεδιασμένο για κοπή, αλλά για τρύπημα. Έχει πολύ αιχμηρή και παχιά μύτη με μικρό μήκος λεπίδας ώστε να μπορεί εύκολα να διαπεράσει τα ρούχα και να τραυματίσει ένα ανθρώπινο σώμα με πολλαπλά χτυπήματα. Ωστόσο, είναι αρκετά φαρδύ ώστε να μπορεί να επιφέρει τραύματα που θα απωθήσουν έναν επιτιθέμενο.

Πηγή: ClevelandKydex.com

Και πάμε τώρα στο σχέδιο της λεπίδας που προβληματίζει όσους δε γνωρίζουν το τρόπο χρήσης του. Το μαχαίρι έχει ακριβώς την ίδια γωνία λαβής όπως ένα σύγχρονο πιστόλι. Ο λόγος είναι ότι ο χειριστής μπορεί να χρησιμοποιήσει ακριβώς την ίδια λαβή που χρησιμοποιεί για το όπλο του και ρίχνοντας απλά γροθιές στον επιτιθέμενο θα πετυχαίνει χτυπήματα με το μαχαίρι. Αυτό το βλέπετε καλύτερα από τη παρακάτω φωτογραφία όπου το έχουμε τοποθετήσει επάνω σε ένα εκπαιδευτικό πιστόλι τύπου Glock 17.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Η λογική του είναι αρκετά απλή. Εάν έχουμε το όπλο μας στα δεξιά μας, τότε έχουμε το TDI στα αριστερά μας, και αντίστροφα για την άλλη περίπτωση. Αρκετοί μεταφέρουν το μαχαίρι αυτό και στο κέντρο της μέσης τους αλλά όλα αυτά έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τον εξοπλισμό και εκπαίδευση κάθε ατόμου. Σε περίπτωση που ο επιτιθέμενος είναι πολύ κοντά και δε μπορούμε να πιάσουμε το όπλο μας για οποιοδήποτε λόγο, τότε με το άλλο μας χέρι πιάνουμε ακριβώς σαν να πιάναμε ένα πιστόλι το μαχαίρι TDI και αρχίζουμε να ρίχνουμε γροθιές στον επιτιθέμενο μέχρι να βρεθεί στο έδαφος ώστε να μπορέσουμε να μεταβούμε στο βασικό μας όπλο αυτοάμυνας.

Πηγή: ThinBlueFlorida.com

Εάν στη χώρα όπου βρίσκεστε η οπλοφορία και αυτοάμυνα με μαχαίρια είναι νόμιμη, τότε το TDI είναι μία πολύ αξιόλογη επιλογή καθώς εάν γνωρίζετε καλές βασικές αρχές οπλοφορίας με πιστόλι μπορείτε σχεδόν αμέσως να τις μεταφέρετε και σε αυτό το μέσο αυτοάμυνας. Αυτό έχει και το πλεονέκτημα ότι δε χρειάζεται να μάθετε νέες τεχνικές που ίσως σε κατάσταση μάχης να τις μπερδέψετε. Οπότε, για το σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε και σκεπτόμενοι την αναλογικά τιμής και ποιότητας, δε μπορούμε παρά να πούμε ότι ακόμα και σήμερα το μαχαίρι TDI Original είναι μία πάρα πολύ καλή πρόταση σε ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα.

Πηγή: BladeForums.com

Source link