Μετατροπή Hummer σε ΤΟΜΑ; Γιατί όχι;

0
28

Μοιραστείτε το άρθρο

Πρόσφατα, η EOS Defense Systems USA Inc. και η Javelin Joint Venture, μια κοινοπραξία μεταξύ των Raytheon Technologies και Lockheed Martin, πραγματοποίησαν με επιτυχία την εκτόξευση αντιαρματικού πυραύλου FGM-148 Javelin από τον τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (R.W.S.) της EOS Defense Systems. O τελευταίος, που κατά τη δοκιμή πραγματοποίησε και βολές με το πυροβόλο των 30 mm. ήταν τοποθετημένος επί τροχοφόρου οχήματος υψηλής κινητικότητος παντοδαπούς εδάφους (HMMWV).

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Δοκιμών Redstone της πολιτείας της Αλαμπάμα. Ο ρομποτικός σταθμός οπλισμού R400S Mk2 της EOS αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια για χρήση από ελαφρά και μέσης κατηγορίας οχήματα 4×4 και 8×8 καθώς και Μη-Επανδρωμένα Οχήματα Ξηράς. Είναι ένας σταθμός που μπορεί να φέρει ποικιλία οπλισμού, πολυβόλων των 12.7 ή 7.62 mm, πολυβόλα βομβίδων των 40 mm. και πυροβόλα χαμηλής πίεσης όπως το Bushmaster M230LF. To τελευταίο είναι μια βελτιωμένη εξέλιξη του γνωστού πυροβόλου του επιθετικού ελικοπτέρου Apache με μεγαλύτερη ακρίβεια και μειωμένο ρυθμό βολής.

Με τη νέα δοκιμή, αποδείχθηκε πως είναι δυνατόν να ενσωματωθούν όπλα όπως ένα πολυβόλο των 7.62 mm., ένα πυροβόλο των 30 mm. και ένας αντιαρματικός εκτοξευτής πυραύλων με ικανότητα Fire-and-Forget σε μια πλατφόρμα οπλισμού με βάρος λιγότερο από 400 κιλά και ικανότητα εντοπισμού στόχων σε αποστάσεις 8 χλμ. και εμπλοκής τους στα 4, 2.5 και 1.2 χλμ. με επιτυχία και χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση των άλλων συστημάτων. Ο πύργος R400 Mk2 έχει δοκιμαστεί σε ποικιλία οχημάτων παντοδαπούς εδάφους, στρατιωτικών και μη προδιαγραφών, τεθωρακισμένα οχήματα αλλά και σε ταχύπλοα σκάφη.

H ανάγκη Τηλεχειριζόμενων Σταθμών Οπλισμού για τη διαχείριση βαρέων όπλων χωρίς να εκτίθεται το πλήρωμα εκτός του οχήματος σε συνθήκες ερήμου, πολικού ψύχους, εχθρικής δράσης σε κατοικημένους τόπους και την ανοιχτή θάλασσα έγινε αντιληπτή από τις ΗΠΑ πριν 20 περίπου χρόνια με την εμπλοκή τους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Τότε, το Σώμα Πεζοναυτών και ο Στρατός των ΗΠΑ επέλεξαν την πλατφόρμα του σταθμού Protector της Νορβηγικής Kongsberg για να εξοπλίσουν τα άρματα μάχης M-1 Abrams, τα οχήματα Stryker 8×8, οχήματα HMMWV και κάποια περιπολικά σκάφη του Ναυτικού.

Το JLTV και σε ρόλο κυνηγού αρμάτων

Η τοποθέτηση Τηλεχειριζόμενων ρομποτικών Σταθμών Οπλισμού σε οχήματα μάχης αποτελεί τον κανόνα σήμερα τόσο για αυτοπροστασία όσο και για συνθήκες μάχης με τις θέσεις πολυβολητού υπό κάλυψη να απαλείφονται. Η ανάγκη ισορροπίας μεταξύ της αυξημένης προστασίας του πολυβολητή και της ικανότητάς του να εκπέμπει ταχέα και αποτελεσματικά πυρά είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο καθώς όσο περισσότερο αυξανόταν η κάλυψη και προστασία του σε δακτυλίους και πύργους, τόσο μειωνόταν η εποπτεία του περιβάλλοντος και ο χρόνος αντίδρασης σε μια ξαφνική απειλή.

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com