Μετατροπή Leopard 1 σε βαρέα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ – Το παράδειγμα των ΗΑΕ

0
37

Μοιραστείτε το άρθρο

Η ανάγκη για την απόκτηση ενός ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ το οποίο θα μπορεί να συνοδεύσει μέχρι την πρώτη γραμμή τα Leo 2 του Ελληνικού στρατού είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική καθώς τα Μ113 αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον ρόλο αυτό. Παρά όμως την τεράστια ανάγκη απόκτησης ενός τέτοιου οχήματος η οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και οι παλινωδίες στο θέμα απόκτησης ενός ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ από την χώρα μας στο παρελθόν έχουν σαν αποτέλεσμα τα σχέδια αυτά να μένουν στα χαρτιά. Δεν είναι λίγοι λοιπόν αυτοί που προτείνουν την μετατροπή κύριων αρμάτων μάχης από το αποσυρμένο ή αποσυρόμενο υλικό του Ε.Σ σε βαρέα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ στα πρότυπα των Ισραηλινών Achzarit Nagmachon κλπ τα οποία αποτελούν μετατροπή αιχμαλωτισμένων Τ-55 και αποσυρμένων Centurion αντίστοιχα. Θα μπορούσε ο Ελληνικός στρατός να επιλέξει μια τέτοια λύση?

Το παράδειγμα των Leopard-1 των ΗΑΕ.

Την δεκαετία του 80 τα ΗΑΕ αγόρασαν από την Ιταλική Οto Melara 40 OF-40 τα οποία ήταν τα iταλικά Leopard 1 που κατασκεύαζαν η iταλική Oto Melara κατόπιν αδείας. Τα OF-40 του στρατού των ΗΑΕ  αποσύρθηκαν και μπήκαν σε αποθήκευση λόγω της έλευσης των Leclerc. Την ίδια σχεδόν περίοδο τα  ΗΑΕ επίσης άρχισαν να παραλαμβάνουν BMP-3. Παρά την επιλογή των BMP-3 κατέστη σαφές πως η θωράκιση τους ήταν αναιμική, έγιναν έτσι σκέψεις για αντικατάσταση των πηγμάτων των BMP-3 με τα υπό αποθήκευση πήγματα των OF-40. Το 2005 δόθηκε ένα συμβόλαιο 12 εκ δολαρίων στην Βελγική Εταιρία Sabiex να παρουσιάσει ένα βαρύ ΤΟΜΑ με βάση το OF-40 και τον οπλισμό και τον πύργο από το BMP-3.
Το αποτέλεσμα ήταν το 45 τόνων όχημα του οποίου το σύστημα μετάδοσης και ο κινητήρας είχε μεταφερθεί στο μπροστινό σημείο του σκάφους με επιπλέον αντι-ναρκική προστασία στο πάτωμα  και μεταφορική ικανότητα 3+5 στη έκδοση ΤΟΜΑ.
Το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε όταν το 2010 τα ΗΑΕ άρχισαν αξιολογούν προτάσεις της Patria (Patria Nemo) και την Τουρκικής Otokar (Otokar Arma) καταλήγοντας στην τοπική παραγωγή του  τουρκικού οχήματος με την ονομασία  RABDAN 8×8 IFV με τον πύργο του BMP-3.

πηγή φωτό: http://www.tanks-encyclopedia.com

Λύση για τον ΕΣ;

Το παράδειγμα της μετατροπής  των Leopard 1  των ΗΑΕ αποδεικνύει πως μια τέτοια μετατροπή είναι κατά πρώτον και κύριον εργονομική και απόλυτα εφικτή  κάτι που σε τέτοιες μετατροπές είναι πάντα το ζητούμενο. Ο ελληνικός στρατός είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο χρήστης των Leo 1 και διαθέτει τεράστια εμπειρία στην χρήση και υποστήριξη του εν λόγω τύπου.  Που θα βρει κανείς οχήματα Leo-1 προς μετατροπή εφόσον τα Leopard υπηρετούν κανονικά στον ΕΣ;

Μια καλή πηγή ίσως θα ήταν ο ιταλικός στρατός είχε σε υπηρεσία κοντά τα 720 Leopard 1 μέχρι το 2008 ενώ διατηρεί σε εξαιρετική κατάσταση κοντά τα 120 Leopard 1 τα οποία και διατηρεί ως εφεδρεία στην LENTA στην οποία ο Ιταλικός στρατός εναποθέτει το πλεονάζον υλικό του.

Πως θα μπορούσε λοιπόν ένα τέτοιο όχημα να Υπάρχει ένα ρητό που λέει πως οι “Οι Δύσκολοι καιροί φτιάχνουν σπουδαίους ανθρώπους”. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια εποχή που η ανατολική μεσόγειος φλέγεται την ίδια στιγμή που η ίδια αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της. Πρέπει να αναζητηθούν λύσεις στον τομέα της άμυνας εκ των ενόντων και να αξιοποιηθεί το εξαιρετικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Μια τέτοια μετατροπή λοιπόν θα μπορούσε να γίνει από τους εργοστάσια βάσης του Ε.Σ. Αρκεί κάποιος να τους εμπιστευθεί το εγχείρημα και να τους παράσχει τα απαραίτητα υλικά για κάτι τέτοιο….

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com