Με αντιπλοϊκούς Harpoon εξοπλίζονται τα F-16V Viper του Μαρόκο

0
30

Μοιραστείτε το άρθρο

Η πολεμική αεροπορία του Μαρόκο θα εξοπλίσει τα μαχητικά F-16 Fighting Falcon που διαθέτει με πυραύλους εναντίον πλοίων AGM-84L Harpoon Block 2 της Boeing.
Η παραπάνω ανακοίνωση έγινε στιε 14 Απριλίου καθώς το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πώληση 10 πυραύλων Harpoon στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία του Μαρόκο έναντι 62 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Μαρόκο εκσυγχρονίζει 23 F-16 σε F-16V και ζητά την αγορά 25 F-16 Block 72!

Σε ανακοίνωσή της σχετικά η Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (DSCA), μια υπηρεσία του υπουργείου Αμύνης που κατευθύνει και προωθεί την πώληση αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ στο εξωτερικό, αναφέρει πως η πώληση αυτή θα ενισχύσει τις δυνατότητες θαλασσίου ελέγχου από το Μαρόκο και θα συμβάλει στην προστασία κρίσιμων θαλασσίων οδών εφοδιασμού.


Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την παροχή εκπαίδευσης, ανταλλακτικών, εξαρτημάτων και τεχνικής υποστήριξης. Χρήστης θα είναι η πολεμική αεροπορία του Μαρόκο που απέκτησε 24 μαχητικά F-16C/D Block 50/52 το 2011-12 (ένα από αυτά απωλέσθη πάνω από την Υεμένη υποστηρίζοντας επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας). Πρόσφατα, οι ΗΠΑ ενέκριναν την αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών στο επίπεδο F-16V Block 70/72 και την αγορά επιπλέον 25 αεροσκαφών του ίδιου τύπου.

Τα μαροκινά F-16 έχουν αναλάβει ρόλο TASMO;

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκδοση Block 2 ο πύραυλος Harpoon έχει ικανότητα πλήγματος όχι μόνον ναυτικών στόχων αλλά και στόχων στην ξηρά, θέτοντας στον κατάλογο των πιθανών στόχων εκτός από πλοία επιφανείας, παράκτιες εγκαταστάσεις, θέσεις ραντάρ, πυραυλικές συστοιχίες, κέντρα διοίκησης και πλατφόρμες πετρελαίου. Ο πύραυλος καθοδηγείται από δορυφορικό σύστημα παγκοσμίου προσδιορισμού θέσης (GPS) και διαθέτει αυτόνομο σύστημα πλοήγησης (INS). Το βεληνεκές του ορίζεται στα 124 χλμ.

ΘΕΜΑ: Μήπως είναι καιρός η ναυτική κρούση στο Αιγαίο να περάσει στα F-16 με JSOW-C1;

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com