Με 100 βρετανικά οχήματα περιπολίας ενισχύει ο Λίβανος τα σύνορά του

0
14

Μια ποσότητα 100 τεθωρακισμένων οχημάτων περιπολίας, δωρεά της βρετανικής κυβέρνησης, θα ενισχύσει τις ικανότητες του στρατού του Λιβάνου να επιτηρήσει στο εξής τα ανατολικά και βόρεια σύνορά του.

Τα οχήματα Land Rover RWMIK — αλλιώς Αναθεωρημένο Σύνολο Ανάρτησης Οπλισκών Συστημάτων — έχουν συνολική αξία 1.5 εκατομμυρίων λιρών (περί τα 2 εκ. δολάρια) και “θα ενισχύσουν περαιτέρω τη σταθερότητα στα λιβανικά σύνορα με τη Συρία βοηθώντας τις ένοπλες δυνάμεις να αποκρούσουν προσπάθειες των τρομοκρατών και λαθρεμπόρων να περάσουν μέσα στη χώρα”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η βρετανική περσβεία στο Λίβανο.

Ποιες χώρες αναπτύσσουν πολεμικά για να βοηθήσουν τον Λίβανο

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει έμπρακτα τη στήριξή του στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Βρετανία βοήθησε τη Μεσανατολική χώρα να οργανώσει τέσσερα συνοριακά συντάγματα φύλαξης, να κατασκευάσει πάνω από 75 συνοριακούς πύργους παρατήρησης και παρείχε 350 οχήματα Land Rover καθώς και εκπαίδευσε σε τουλάχιστον 11,000 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού για να αντιμετωπίσουν λαθρεμπόρους και εξτρεμιστές από το να διεισδύσουν στον Λίβανο από τη Συρία, ένα πρόβλημα που παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που η Βρετανία μπόρεσε να μας βοηθήσει με αυτή τη δωρεά. Τα οχήματα αυτά θα κάνουν τη διαφορά στην αποστολή των συνοριακών συνταγμάτων φύλαξης, οι προσπάθειες των οποίων κάνουν ασφαλέστερη τη ζωή όλων στο Λίβανο”, δήλωσε ο Martin Longden, ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας στη Συρία.

Ο Λιβανέζος ειδικός και απόστρατος των δυνάμεων ασφαλείας, ταξίαρχος Naji Mlaeb, τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθεί η φύλαξη των συνόρων της χώρας με τέτοια οχήματα.

IISS: Ο εκσυγχρονισμός του Βρετανικού Στρατού δεν καταπολεμά τις αδυναμίες απέναντι στη Ρωσία

“Τα οχήματα αυτά θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των ενόπλων δυνάμεων στο δύσβατο έδαφος των συνόρων, είτε πρόκειται για το βόρειο ή για το ανατολικό, όπου οι περισσότεροι δρόμοι μεταξύ των πύργων παρατήρησης δεν είναι καν στρωμένοι αλλά πρόκειται για χωματόδρομους που ανοίχθηκαν βιαστικά από τον στρατό για την επικοινωνία μεταξύ των πύργων”, δήλωσε ο Mlaeb.

“Καθώς τα σύνορα με τη Συρία είναι τόσο εκτεταμένα, είναι σχεδόν αδύνατον να τα επιτηρούμε με προσωπικό ή ακόμα και νάρκες για να αποτρέψουμε το λαθρεμπόριο. Αυτός είναι ο λόγος που το Land Rover RWMIK θα κάνει εύκολη τη ζωή των τεσσάρων συνταγμάτων στην συνοριακή ασφάλεια”.

Βρετανός στρατηγός: ο Στρατός δυσκολεύεται να εκσυγχρονιστεί

Τα οχήματα Land Rover WMIK αποσύρονται τάχιστα από τις τάξεις του Βρετανικού Στρατού, όπως και όλες οι άλλε εκδόσεις του διάσημου τζιπ, που ταυτίστηκε με την εικόνα του Στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου. Η απόσυρση των οχημάτων 4×4 έγινε με γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού από εχθρικά πυρά και κυρίως εκρήξεις ναρκών και άλλων αυτοσχεδίων εκρηκτικών μηχανισμών, για τις οποίες το όχημα Land Rover δεν είναι καθόλου προστατευμένο ή είναι ελλιπώς, ένα μειονέκτημα που σημειώθηκε πολλές φορές ενδεικτικά κατά τη διάρκεια των περιπολιών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com