Νέα παραγγελία 2,5 δις από το Πεντάγωνο για Styker 8×8 ανθεκτικά σε νάρκες και εκρηκτικά

0
38

Μοιραστείτε το άρθρο

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την ανάθεση στην General Dynamics Land Systems συμβολαίου 2.47 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή και παράδοση στον Στρατό των ΗΠΑ αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων Stryker 8×8 με ειδικά σχεδιασμένο διπλό δάπεδο διαμόρφωσης ‘V’ (Double-V Hull ή DVB) για μεγαλύτερη αντοχή και προστασία από εκρήξεις ναρκών και αυτοσχεδίων εκρηκτικών μηχανισμών (IED).

Covid-19 : Οι συνθήκες μεταθέτουν τον διαγωνισμό επαύξησης της φονικότητας των τεθωρακισμένων Stryker του Αμερικανικού Στρατού

Στη σχεδίαση περιλαμβάνονται και ειδικά ελαστικά ευρύτερης διατομής και καθίσματα που απορροφούν το ωστικό κύμα της έκρηξης καταπονώντας λιγότερο το προσωπικό. Τόσο το ειδικά σχεδιασμένο δάπεδο του σκάφους σε σχήμα ‘V’ όσο και η σχεδίαση διπλού κύτους αναφέρονται σχεδιαστικά στην προσπασία του οχήματος. Το σχήμα ‘V’ έχει την τάση να κατευθύνει το ωστικό κύμα της έκρηξης μακρυά από το όχημα, αμβλύνοντας τα αποτελέσματά του στο εσωτερικό ενώ το διπλό κύτος ενισχύει την αντοχή του, αφού ακόμα και αν το πρώτο στρώμα διατρηθεί, η κινητική ενέργεια εξαντλείται σε μεγάλο βαθμό προστατεύοντας το πλήρωμα.

Τα νέα σχέδια βρίσκονταν στην λίστα επιθυμητών μεταρρυθμίσεων του Στρατού των ΗΠΑ από την επαύριο του πολέμου στο Ιράκ, όπου οι μονάδες αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα από ενέδρες με εκρηκτικά . Το 2009, η 5η Ταξιαρχία Stryker του Στρατού των ΗΠΑ αναπτύχθηκε για 12 μήνες στο Ιράκ υπομένοντας απώλειες 37 νεκρών και 238 τραυματιών από επιθέσεις με εκρηκτικά. Αντικαταστάθηκε το 2010 από το 2ο Σύνταγμα Ιππικού με Stryker που με τη σειρά του είχε 19 νεκρούς (οι 14 στο πεδίο της μάχης) και 100 τραυματίες.

Τα πρώτα σχέδια Stryker DVH δοκιμάστηκαν το 2012 αλλά ο Στρατός ήταν τόσο δυσαρεστημένος από την απόδοση των Stryker γενικά που σκεφτόταν την αντικατάστασή τους.

“Μόλις ο Στρατός αποφασίσει για την τελική τύχη των οχημάτων Stryker, τον αριθμό και την οριστική διαμόρφωση των οχημάτων, των μονάδων που θα αναπτυχθούν και τον τρόπο δράσης τους, τότε θα προχωρήσει στην οριστική παραγγελία των Styker DVH”

Ο Αμερικάνικος στρατός αναβαθμίζει σημαντικά την ισχύ πυρός του Stryker

H ολοκλήρωση της παράδοσης των οχημάτων τοποθετείται από το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ στις 30 Απριλίου 2027. Εκπρόσωπος του πρακτορείου Janes δήλωσε πως ο αριθμός των Stryker DVH θα προέλθει από τροποποιήσεις στα υπάρχοντα οχήματα του Στρατού των ΗΠΑ αναβαθμίζοντάς τα στο επίπεδο Α1 που περιλαμβάνει το διπλό δάπεδο ‘V’. Σε παλιότερη ανακοίνωσή του ο Αμερικανικός Στρατός αποκάλυψε την πρόθεσή του να συνδυάσει τα οχήματα αυτά με τον αναβαθμισμένο πύργο με πυροβόλο των 30 mm.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com