Νέα παρτίδα κυνηγών αρμάτων CENTAURO II για τον Ιταλικό Στρατό

0
13

Μοιραστείτε το άρθρο

Όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Αμύνης (Ministero della Difesa) στις 28 Μαΐου, εγκρίθηκε η προμήθεια της δεύτερης παρτίδας καταστροφέων αρμάτων τύπου CENTAURO II από την κοινοπραξία IVECO-OTO-Melara. Η παραγγελία αφορά σε 40 οχήματα με προαίρεση για άλλα 56 και συναφή εξοπλισμό, δεκαετή υποστήριξη, ανταλλακτικά και εκτενή εγγύηση, με κόστος (εφόσον ασκηθεί και η προαίρεση αυξάνοντας τα οχήματα σε 96) 1,159 δισεκατομμύρια Ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Το κόστος θα χρηματοδοτηθεί από κοινού από τα υπουργεία Αμύνης, Οικονομικής Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών.

Ας θυμηθούμε πως δύο περίπου χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2018, είχε παραγγελθεί η πρώτη παρτίδα 10 οχημάτων και συναφών υλικών έναντι 159 εκατομμυρίων Ευρώ. Τα οχήματα θα ανήκουν στο έκδοχο “3.0” και θα εξοπλίσουν τις ψηφιακές Μέσες Ταξιαρχίες του ιταλικού στρστού πλαισιώνοντας το όχημα μάχης Freccia, το οποίο είναι το βασικό όχημα των σχηματισμών αυτών.

Η Ιταλία παραγγέλνει τους πρώτους καταστροφείς αρμάτων Centauro II

Όπως δήλωσε και ο διευθυντής της Εθνικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, σκοπός είναι να παρατάξουν ένα τεθωρακισμένο όχημα παροχής πυρών υποστήριξης σε επαρκείς αριθμούς που θα συμπληρώσει το Freccia έχοντας εξίσου καλές επιδόσεις στους τομείς της κινητικότητας, ταχύτητας, ευελιξίας και με ικανή διαλειτουργικότητα με τα Freccia ενώ έχει επαρκή ισχύ πυρός, προστασία ακόμα και από Αυτοσχέδιους Εκρητκικούς Μηχανισμούς (IED) για να αντιμερωπίσει τις απειλές μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας στις νέες Μέσες Ταξιαρχίες.


Το CENTAURO II αποτελεί εξέλιξη του τροχοφόρου τεθωρακισμένου κυνηγού αρμάτων CENTAURO αλλά με σημαντικές βελτιώσεις, με βασικότερη την αντικατάσταση του πυροβόλου των 105 mm από ένα χαμηλής πίεσης των 120 mm. Άλλες αλλαγές της έκδοσης 3.0 είναι το νέο σύστημα ελέγχου πυρός, που επιτρέπει μεταξύ άλλων τη βολή πυρομαχικών προγραμματισμένης έκρηξης, βελτιωμένα συστήματα παρατήρησης και σκόπευσης και καλύτερο σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Το προηγούμενο CENTAURO B1 είχε ενταχθεί σε υπηρεσία με τον Ιταλικό Στρατό το 1991 αντικαθιστώντας τα Leopard-1 σε 8 συντάγματα ιππικού.

Το πρόγραμμα Μέσων Ταξιαρχιών του Ιταλικού Στρατού βασίζεται στην παράταξη αριθμού ελαφρών μηχανοκίνητων ταξιαρχιών πεζικού με τροχοφόρα τεθωρακισμένα και μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο δόθηκε παραγγελία για 30 ΤΟΜΑ Freccia 8×8 που θα εξοπλίσουν τη δεύτερη ταξιαρχία. Ο Ιταλικός Στρατός θα επενδύσει συνολικά 1.5 δισεκατομμύρια Ευρώ για την προμήθεια 381 οχημάτων Freccia EVO (EVOlution) ως το 2032. Το όχημα φορέας 8×8 των Freccia Centauro είναι σχεδόν το ίδιο, αν και στο δεύτερο δεν υπάρχει χώρος μεταφοράς οπλιτών με όλο το οπίσθιο τμήμα να καταλαμβάνεται από τους μηχανισμούς του μεγάλου πύργου και των πυρομαχικών του πυροβόλου των 120 mm. Στις Μέσες Ταξιαρχίες θα αναπτυχθούν διάφορες εκδόσεις του οχήματος, όπως ΤΟΜΑ, Όχημα Πυρών Υποστήριξης (κυνηγός αρμάτων), Όχημα Διοίκησης, Α/Κ πυροβόλο, Όχημα Περισυλλογής κλπ.


Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com