Νέα πολυεθνική σύμβαση υποστήριξης του ελικοπτέρου NH90, δεν αφορά τα ελληνικά…

0
29

Multinationale Hubschrauberübung ITALIAN BLADE 2015 in Viterbo (Italien). Sieben Nationen, darunter auch Deutschland, üben den Einsatz von Hubschraubern in unterschiedlichen Missionen. Auch Bodentruppen sind in die Übung eingebunden. Im Bild: Mittlerer Transporthubschrauber NH90-TTH des Transporthubschrauberregiment 10 Faßberg des Heeres.

Μοιραστείτε το άρθρο

Η NSPA (NATO Support & Procurement Agency) ανακοίνωσε στις 8 Απριλίου την υπογραφή της 4ης σύμβασης για την παράδοση υλικών υποστήριξης για τα ελικόπτερα NH90 που χρησιμοποιούν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Το συμβόλαιο διάρκειας 3+2 ετών τέθηκε σε ισχύ από την 1η Απριλίου και υπογράφηκε από την NSPA και την κατασκευάστρια εταιρεία NHIndustries. Η τελευταία ιδρύθηκε το 1992, σχεδίασε, ανάπτυξε και παράγει το NH90. Η NHIndustries ανήκει στις Airbus Helicopters (62,5%), Leonardo (32%) και Fokker (5,5%).

Ο γενικός διευθυντής της NSPA, Peter Dohmen, ανέφερε: «Αυτή η τέταρτη σύμβαση επιβεβαιώνει τη δέσμευση της NSPA στο πρόγραμμα NH90. Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε αποδοτικές και οικονομικά συμφέρουσες λύσεις στους πελάτες μας και αυτό το πλαίσιο θα διασφαλίσει ότι τα κράτη θα είναι ικανά να συνεχίσουν να παραγγέλνουν ανταλλακτικά με αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας την επιχειρησιακή αποδοτικότητα του NH90».

Διεθνές συμβόλαιο υποστήριξης των NH90 χωρίς συμμετοχή της Ελλάδας

Ο γενικός διευθυντής της NAMERA, Giorgo Gomma, τόνισε: «Αυτό το συμβόλαιο είναι άλλο ένα ορόσημο στην μακρά αποστολή της NAHEMA να διασφαλίσει στον στόλο των NH90 την εξαιρετική υποστήριξη που του αξίζει και, επιπλέον, μαρτυρά την έξοχη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ δύο σημαντικών νατοϊκών οργανισμών σαν τις NAHEMA (NATO Helicopter Management Agency) και NSPA».

Η πρόεδρος της NHIndustries, Nathalie Tarnaud-Laude, συμπλήρωσε: «Η υπογραφή του συμβολαίου είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα ότι η συνεργασία, που αναπτύχτηκε εδώ και 16 χρόνια, έχει τώρα φτάσει έναν υπολογίσιμο βαθμό εκτίμησης από τους πολύτιμους μας πελάτες, οι οποίοι επιχειρούν 11 εκδόσεις του ελικοπτέρου. Η NHI κατανοεί πλήρως τη σημασία από την εμπειρία των πελατών και εργάζεται συνεχώς πλάι στους εταίρους της ώστε να βελτιώνει διαρκώς τη λειτουργικότητα και την οικονομική προσιτότητα».

Η NSPA προσφέρει λογιστική υποστήριξη στη NAHERA και τα πέντε κράτη, έχοντας πρόσβαση σε έναν κατάλογο ανταλλακτικών που περιλαμβάνει περισσότερα από 15.000 εξαρτήματα, αλλά όχι τον κινητήρα και αναλώσιμα. Το NH90 είναι μεσαίου μεγέθους ελικόπτερο που υπηρετεί σε 13 χώρες. Μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί περισσότερα από 400 NH90, τα οποία έχουν συμπληρώσει παραπάνω από 200.000 ώρες πτήσης.

Παράταση (ακόμα ενός) διαγωνισμού υποστήριξης των ελικοπτέρων NH90

Η Ελλάδα επέλεξε το NH90 τον Νοέμβριο του 2002 και προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης αγοράς 20 ελικοπτέρων στις 2003 με κόστος €699 εκατομμύρια. Από τα 20 ελικόπτερα (16 μεταφορικών, 4 ειδικών αποστολών) εκκρεμεί η παράδοση έξι. Πέρα από τις σημαντικές καθυστερήσεις στις παραλαβές, αποτελεί μεγάλο αγκάθι η απουσία συμφωνίας Εν συνεχείας Υποστήριξης (FOS-Follow on Support), που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην επιχειρησιακή αξιοποίηση. Η απαίτηση είναι επιτακτική τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί…

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com