Νέα προσκόμματα στην εξαγωγή των ισπανικών κορβετών στη Σαουδική Αραβία

0
30

Μοιραστείτε το άρθρο

Η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως δεν έχει εγκρίνει ακόμα την οριστική άδεια εξαγωγής των πέντε κορβετών της Σαουδικής Αραβίας που ναυπηγούνται από την Navantia. Η δήλωση έρχεται ως απάντηση σε επίσημο ερώτημα του Βάσκου βουλευτή Jon Iñarritu στις 8 Απριλίου με την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών να απαντά πως θα αντιπαραβάλει το ερώτημά του στη Συμφωνία Εμπορίου Όπλων του 2014, που έχει την στήριξη του ΟΗΕ, και την ισπανική και ευρωπαϊκή νομοθεσίες.

Η Σ. Αραβία αγοράζει πέντε ισπανικές κορβέτες AVANTE 2200

Η Σαουδική Αραβία παρήγγειλε 5 κορβέτες για το ναυτικό της στη Navantia, οι οποίες βασίζονται στο σχέδιο Avante 2200. H συνολική αξία του συμβολαίου ήταν 2 δισεκατομμύρια Ευρώ και η ναυπήγηση των πλοίων έχει ήδη ξεκινήσει, συνεπώς η κυβερνητική απόφαση θέτει τον σχεδιασμό και το ίδιο το πρόγραμμα σε κίνδυνο.

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της πρώτης κορβέτας Avante 2200 για τη Σαουδική Αραβία

Το επεισόδιο έρχεται σε συνέχεια σκληρής αντίστασης πολλών ομάδων ενδιαφέροντος κατά της συμφωνίας, τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, το κίνημα της άκρας αριστεράς Unidos Podemos, που πλέον συμμετέχει στην παρούσα κυβέρνηση των σοσιαλιστών Partido Socialista Obrero Español (PSOE), είχε θέσει σοβαρές αντιρρήσεις στην πώληση ισπανικών όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, δεδομένης της εμπλοκής της στη σύρραξη στην Υεμένη και τον γενικότερο φάκελο καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της.

Πίνακας χαρακτηριστικών της κορβέτας Avante 2200 της NAVANTIA (πηγή: NAVANTIA)

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com