Νέα πρόκληση για την Τουρκία ετοιμάζει η Μόσχα

0
28

Μοιραστείτε το άρθρο

Μια βελτιωμένη έκδοση του αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir αναμένεται να αποκαλύψει η Ρωσία στην ετεροχρονισμένη, λόγω της πανδημίας, Παρέλαση της Νίκης καθώς τα SHORAD του τύπου που έχουν αναπτυχθεί επιχειρησιακά σε εμπόλεμες ζώνες δείχνουν ανησυχητικά εύκολα θύματα σε αεροπορικές προσβολές. Τα βίντεο που έχουν δημοσιοποιήσει κατά καιρούς Τούρκοι και Ισραηλινοί μιλούν από μόνα τους.

Το αναβαθμισμένο Pantsir-S1M που θα επιδειχθεί για πρώτη φορά στην παρέλαση της 24ης Ιουνίου θα φέρει πυραύλους με εμβέλεια αυξημένη στα 30 χλμ και θα μπορεί να πλήττει αεροσκάφη, μαχητικά ελικόπτερα, πυρομαχικά ακριβείας και κάθε είδους drone, ενσωματώνοντας τα (οδυνηρά) μαθήματα από τις επιχειρήσεις στην Συρία και την Λιβύη.

Εφοδιασμένη με νέο ραντάρ και προηγμένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα υπερύθρων για την ιχνηλάτηση στόχων, η καινούργια έκδοση χαρακτηρίζεται από βελτιωμένες δυνατότητες αναχαίτισης χάρη στα νέα βλήματα δύο σταδίων που προστέθηκαν στον οπλισμό του, διατηρώντας παράλληλα τους πυραύλους 57E6, επίσης δύο σταδίων. Αμφότεροι βασίζονται στην κινητική ενέργεια του προωθητικού σταδίου (booster) για να φθάσουν στον στόχο τους.

Οι αλλαγές κρίθηκαν απαραίτητες μετά τις θεαματικές καταστροφές συστημάτων Pantsir από ισραηλινά αεροσκάφη και οπλισμένα τουρκικά UAV στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης. Πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε οι Ρώσοι είναι ενθουσιασμένοι με το «προβληματικό» SA-22 Greyhound, σύμφωνα με την ονοματολογία του ΝΑΤΟ, αναζητώντας ένα πιο προηγμένο και οικονομικό σύστημα για να το αντικαταστήσει.

Πηγές στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια, τόσο του Στρατού όσο και του Ναυτικού, με την πολυπλοκότητα του εν λόγω SHORADS. Για τον ρωσικό Στρατό το Pantsir απεδείχθη πολύ βαρύ, πολύπλοκο και αναποτελεσματικό απέναντι στις περισσότερες δυνητικές απειλές ενώ η ναυτική έκδοση του συστήματος κρίνεται πολύ ακριβή και όχι τόσο αποτελεσματική.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com