Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Εμφάνιση νέων πυραύλων cruise στο κορεατικό οπλοστάσιο;

0
17

Μοιραστείτε το άρθρο

Όπως ανακοίνωσαν ανώτατες στρατιωτικές πηγές της Νότιας Κορέας, μαχητικά αεροσκάφη της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησαν εκτοξεύσεις πυραύλων αέρος-επιφανείας μετά από δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου cruise το πρωΐ της Μεγάλης Τρίτης.

ο δικτάτορας της Β. Κορέας επιθεωρεί αεροσκάφη MiG-29 και Su-25 πριν την πτήση τους. Ο φακός “συνέλαβε” τον κώνο βλημάτων αέρος-επιφανείας Kh-29L (γνωστά και ως X-29) (πηγή: Twitter)

Τα μαχητικά αεροσκάφη εκτόξευσαν αδιευκρίνιστο αριθμό κατευθυνομένων βλημάτων κατά ναυτικών στόχων σε πεδίο βολής στα Βορειο-Ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου, μόλις μια μέρα πριν τις προγραμματισμένες εκλογές στη Νότια Κορέα που συμπίπτουν με την 108η επέτειο γενεθλίων του “ισοβίου προέδρου” της χώρας, ιδρυτή και πρώτου δικτάτορα της οικογένειας Κιμ, Κιμ Ιλ Σουνκ, παππού του σημερινού προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν και στοιχεία που αναγνωρίστηκαν ως ατρακτίδια ηλεκτρονικών αντιμέτρων SPS-101, που παρατηρούνται για πρώτη φορά στην αεροπορία της χώρας (πηγή: Twitter)

Οι τελευταίες εκτοξεύσεις εντάσσονται σε μια σειρά βολών που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέας τις τελευταίες εβδομάδες ενώ οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ έχουν παγώσει. Μέχρι στιγμής, οι βολές αφορούσαν βαλλιστικά βλήματα μέσου και μικρού βεληνεκούς και πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς. Είναι η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει βλήματα cruise το τελευταίο διάστημα καθώς η ύπαρξή τους στο οπλοστάσιο της χώρας θεωρείται μυστικό και εκτλείται σπάνια και μάλιστα σε συνθήκες “παρουσίασης”.

Ατρακτίδιο SPPU-22 με διπλό πυροβόλο GSh-23L των 23 mm. Είναι μπροστά από αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης Sukhoi Su-25 (πηγή: Twitter)

Η εκτόξευση καλύφθηκε από το Κεντρικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο της (Βόρειας) Κορέας και έγινε με την παρουσία του δικτάτορα της χώρα, Κιμ Γιονγκ Ουν. Αναλυτές στο Twitter αναγνώρισαν τα βλήματα που έφεραν τα αεροσκάφη ως Kh-29L (κατά NATO: AS-14 ‘Kedge’), ένα βλήμα με κεφαλή 320 κιλών και ακτίνα δράσης 10 χλμ. Τα βλήματα παρατηρήθηκαν πριν την πτήση αναρτημένα σε MiG-29 αλλά δεν είναι σαφές αν είναι αυτά που εβλήθησαν κατά την άσκηση.

Η Πιονγιάνγκ συστηματικά ζητά ξένη βοήθεια σε χρήμα και τρόφιμα από τη διεθνή κοινότητα με αντάλλαγμα κάποιους περιορισμούς στο “μυστικό” πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα και όταν δεν έχει τα αποτελέσματα που θέλει διακόπτει τις συνομιλίες και ξεκινά έναν επικοινωνιακό πόλεμο νεύρων με απειλητικές ομιλίες, βολές όπλων που προβάλλονται τηλεοπτικά και προκλήσεις στον αέρα και στη θάλασσα. Οι συνομιλίες για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος κατέρρευσαν τον Φεβρουάριο του 2019 στο Βιετνάμ θέτοντας την περιοχή σε ψυχροπολεμικό κλίμα.

Η Βόρεια Κορέα απειλεί με επανέναρξη δοκιμών λόγω των αμερικανικών κυρώσεων

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα αν δεν κάνει πρώτα σημαντικά βήματα στην πορεία της αποπυρηνικοποίησης. Αυτό, παρά την εμβληματική επίσκεψη του προέδρου Ντόναλτ Τραμπ στην Πιονγιάνγκ τον Ιούνιο.

Βόρεια Κορέα: Βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η Πιονγκιάνγκ

Η Νότια Κορέα χαρακτήρισε την κλιμάκωση αυτή εν μέσω της πανδημίας του ιού Covid-19 “ανεπίτρεπτη”. Η Βόρεια Κορέα αντίθετα αρνείται πως υπάρχουν κρούσματα του Covid-19 στη χώρα αλλά αυτό αμφισβητείται έντονα από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς επιδημιών και υγείας. Μάλιστα, πολλοί φοβούνται το ξέσπασμα μιας ανθρωπιστικής Κρίσης στη χώρα εξαιτίας της ευρείας διασποράς του κορωνοϊού αν ληφθούν υπόψη τα χαμηλά αποθέματα ιατρικών εφοδίων και η κάκκιστη κατάσταση του βορειοκορεατικού συστήματος υγείας.

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com