Νέο αντιαεροπορικό πύραυλο για το BUK-MB2 δοκίμασε η Λευκορωσία – Θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν την Κύπρο;

0
30

Μοιραστείτε το άρθρο

Στη δοκιμή ενός νέου πυραύλου εδάφους-αέρος για το παλαίμαχο σύστημα BUK δοκίμασε η κρατική αμυντική βιομηχανία Goskomvoenprom (GKVP) της Λευκορωσίας.

Η δοκιμή που είχε εξαγγελθεί από το προηγούμενο έτος, όταν πρόπλασμα του βλήματος παρουσιάστηκε επίσημα στην MILEX 2019, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 και 26 Φεβρουαρίου και υπήρξε επιτυχής καταστρέφοντας πλήρως τον ιπτάμενο στόχο Berkut-VM, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Από την παρουσίαση του πυραύλου 3Μ318 της Goskomvoenprom το 2019

Το νέο κατευθυνόμενο βλήμα της GKVP ονομάζεται 9Μ318 και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας αναπτύσσεται σε συνεργασία με ξένο κράτος. Ενσωματώνει πολλά σύγχρονα υποσυστήματα που του προσδίδουν σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά με κυρίοτερο την αύξηση της ακτίνας αναχαίτισης σε 70 χλμ. σε ύψος από 15 μέτρα ως 25 χιλιόμετρα.

Φωτογραφία του ΓΕΕΦ από την Γαλλο-Κυπριακή άσκηση “ΤΑΛΩΣ 1” στις 17/2/2020

Υπενθυμίζεται πως το σύστημα BUK είναι σοβιετικής ανάπτυξης και υπηρετεί από τη δεκαετία του 1970. Χρησιμοποιούσε 4 βλήματα 3Μ38 με 30χλμ. που αργότερα αντικαταστάθηκαν από βλήματα 9М38M1 (42 χλμ.) και 9M317 (50 χλμ.).

Buk-M3

Το νέο βλήμα 9Μ318 μπορεί να εξοπλίσει εκτοξευτές της έκδοσης BUK-MB2 και BUK-M3. Εκτός από μεγαλύτερο βεληνεκές, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, όντας ικανό να αναχαιτίζει εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, βλήματα βαλλιστικά και κρουζ καθώς και ΜΕΑ. Διαθέτει επίσης αυτόνομο σύστημα κατεύθυνσης επιτρέποντας την ταυτόχρονη εμπλοκή πολλών στόχων.

Συστήματα Α/Α τύπου BUK-M1 διαθέτει και η Κυπριακή Εθνοφρουρά τα οποία έλαβαν πρόσφατα μέρος σε ασκήσεις με τα αεροσκάφη του γαλλικού αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle”. Ίσως η έκδοση του 9Μ318 να ενδιέφερε τους επιτελείς του “δεύτερου ελληνικού στρατού” για την αύξηση των δυνατοτήτων της άμυνας της Κύπρου.

Γαλλικά Rafale M εξασκούνται με κυπριακά Α/Α συστήματα

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com