Νέο ιπτάμενο ραντάρ για τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις αλλά… πότε;

0
22

Μοιραστείτε το άρθρο

Μοιάζει με τα Α-50U και Α-50Μ τα οποία προορίζεται να αντικαταστήσει όμως το Α-100 «Πρεμγιέρ», το νέο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) της ρωσικής Αεροπορίας θα είναι πολύ καλύτερο. Το θέμα είναι πότε θα αξιοποιηθεί από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις. Διότι όπως συμβαίνει με πολλά ρωσικά πρότζεκτ, το Α-100 μετρά ήδη καθυστερήσεις.

Η ανάπτυξή του άρχισε στα τέλη του 2014 και το πρωτότυπο πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση στο Ταγκανρόγκ του Ραστόφ τρία χρόνια αργότερα, στις 18 Νοεμβρίου 2017. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις η παραγωγή του νέου τύπου θα ξεκινούσε το 2020. Ωστόσο, παρά την πρόσφατη επισήμανση «πηγής» στην ρωσική αμυντική βιομηχανία ότι οι παραδόσεις προβλέπεται να αρχίσουν το 2024, το αεροπλάνο φέτος βρίσκεται ακόμη στο στάδιο δοκιμών.

Βασισμένο όπως και οι τύποι που θα αντικαταστήσει στο δοκιμασμένο Il-76MD, το Μπεριέφ A-100 είναι «χτισμένο» πάνω στην νεότερη, βελτιωμένη έκδοση Il-76MD-90A, εφοδιασμένη με τους τουρμποφάν Άβιαντβιγκατελ PS-90A-76 οι οποίοι παρέχουν 15% μεγαλύτερη ισχύ από τους κινητήρες D-30KP των Α-50 (κωδ. ΝΑΤΟ, Mainstay). Αυτό όμως που κάνει το Α-100 να ξεχωρίζει είναι το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης τύπου AESA που φέρει στην κορυφή.

Το ραντάρ της Vega εκτελεί πλήρη περιστροφή κάθε 5΄΄ παρέχοντας βελτιωμένες δυνατότητες εντοπισμού ταχέως κινουμένων στόχων. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές το ραντάρ μπορεί να εντοπίζει εναέριους στόχους στα 600 χλμ και ναυτικούς στόχους επιφανείας στα 450 χλμ, δυνάμενο να ιχνηλατεί ταυτόχρονα έως και 300 από αυτούς.

Πέραν του εντοπισμού στόχων με το ραντάρ που φιλοξενεί ο χαρακτηριστικός θόλος «μανιτάρι» στην ράχη, το Α-100 μπορεί να λειτουργεί ως εναέριο κέντρο διοίκησης και επικοινωνιών σε επιχειρήσεις με drones και να λαμβάνει πληροφορίες από δορυφόρους σε τροχιά. Επίσης διαθέτει προηγμένες επικοινωνίες καθώς και εξελιγμένο σύστημα συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών (ELINT) και ηλεκτρονικού πολέμου για την προστασία του.

Εκτιμάται ότι οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις διαθέτουν σήμερα 22 αεροσκάφη Α-50Μ και έξι –ή τέσσερα, κατά άλλες πηγές– αναβαθμισμένα Α-50U «Σμιέλ» (αγριομέλισσα). Στα αεροσκάφη αυτά ο παρωχημένος αναλογικός εξοπλισμός είναι πλέον ψηφιακός, επιτρέποντας ταχύτερη επεξεργασία δεδομένων, ενισχυμένο σήμα ιχνηλάτησης και βελτιωμένες δυνατότητες εντοπισμού μαχητικών, βομβαρδιστικών, βαλλιστικών πυραύλων, βλημάτων cruise, σχηματισμών τεθωρακισμένων και πλοίων επιφανείας.

Αλέξανδρος Θεολόγου  

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com