Ναυτικοί πύραυλοι SM-6 θα είναι οι νέοι πύραυλοι κρούσης του Αμερικανικού Στρατού

0
16

Όπως ανακοινώθηκε στις 6 Νοεμβρίου, ο Στρατός των ΗΠΑ επέλεξε τον ναυτικό πύραυλο επιφανείας-αέρος SM-6 (RIM-174 Standard Extended Range Active Missile) ως βλήμα για το χερσαίο σύστημα Μέσου Βεληνεκούς (Mid-Range Capability – MRC), τμήμα της ευρύτερης προσπάθειας ανάπτυξης συστημάτων Προβολής Πυρών Ακριβείας Μεγάλου Βεληνεκούς (Long-Range Precision Fires). Το σύστημα θα αναπτυχθεί σε πρώτη φάση σε επίπεδο πρωτοτύπου για να δοκιμαστεί η εφαρμοστικότητά του πυραύλου με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου πυρός και ενός χερσαίου συστήματος εκτόξευσης. Αν δεν υπάρξουν απροσδόκητες δυσκολίες, κάτι μάλλον απίθανο δεδομένου πως πρόκειται για δοκιμασμένο κατευθυνόμενο βλήμα εκ των ενόντων (off-the-shelf), η επιχειρησιακή του ένταξη αναμένεται περί το 2023.

Επιτυχημένη δοκιμή του διαδόχου του ATACMS (Precision Strike Missile – PrSM) της Lockheed

Πρόκειται για το δεύτερο ναυτικό σύστημα που επιλέγει ο Στρατός ξηράς για χρήση σε υποστρατηγικό ρόλο μετά την επιλογή του βλήματος κρουζ BGM-109 Tomahawk για χρήση σε ρόλο πλήγματος εδάφους-εδάφους στην εποχή της αναστολής της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF). Σε ανάλογη κίνηση έναταξης του Tomahawk εδάφους-εδάφους προβαίνει και το αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών. Οι ικανότητες πλήγματος σε μεγάλο βεληνεκές, με ακρίβεια και ικανότητες αποφυγής μέσων αναχαίτισης τον καθιστούν ιδανικό για τη νέα εποχή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου της Redstone Arsenal, το σύμβόλαιο για την ανάπτυξη του πρωτοτύπου ανατέθηκε από τον Στρατό των ΗΠΑ στην εταιρεία Lockheed Martin, ως μοναδικού προμηθευτή, με το τίμημα να ανέρχεται στο ύψος των 339.3 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβανομένων των προαιρέσεων. Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, η Lockheeed Martin αναλαμβάνει να σχεδιάσει, να κατασκευάσει, να ολοκληρώσει το σύστημα στις υπάρχουσες δομές, να το δοκιμάσει, αξιολογήσει, καταγράψει, παραδώσει και υποστηρίξει την πρώτη πυροβολαρχία του συστήματος MRC. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό ως το οικονομικό έτος 2023, θα χρησιμοποιηθούν πολλά υποσυστήματα και λογισμικό εκ των ενόντων που υπηρετούν ήδη στον Στρατό των ΗΠΑ ή στις συναφείς υπηρεσίες και οργανισμούς.

ΗΠΑ: Δοκιμή “ορόσημο” επίγειου Tomahawk μετά την παύση της Συμφωνίας INF (βίντεο)

Ο Στρατός έχει επιλέξει ήδη τα ναυτικά συστήματα SM-6 και Tomahawk για να αναπτύξει ένα σύστημα πλήγματος ακριβείας μεγάλων αποστάσεων διαπερνώντας πολλπλά συστήματα προστασίας της εχθρικής άμυνας με στόχο να αναπτύξει την ικανότητα να κατεφέρει πλήγματα σε κέντρα ουσιώδη για την εχθρική διάταξη. Ως προς το ερώτημα ποιά θα είναι η έκδοση του πυραύλου που θα στηριχθεί η βαλλιστική έκδοση του πυραύλου STANDARD, ο ιστότοπος Breaking Defense μας ενημερώνει πως επελέγη η έκδοση SM-3 Block IIA, η αντιβαλλιστική έκδοση του πυραύλου που είναι συγγενής με τον SM-6. Η χερσαία έκδοση θα έχει ακόμα πιο εκτεταμένο βεληνεκές από τον σημερινό πύραυλο, του οποίου η εμβέλεια είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα ήδη και οι κινητικές του ιδιότητες θα είναι επαυξημένες.

Ένα σημαντικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν η χερσαία έκδοση του ναυτικού SM-6 θα διατηρεί αντιβαλλιστικές και αντιαεροπορικές ικανότητές του ενώ ταυτόχρονα θα έχει ιδιότητες βαλλιστικού βλήματος. Αν ο Στρατός αποκτήσει έναν ικανό αντιαεροπορικό πύραυλο με ένα βλήμα ακριβείας μακρού πλήγματος με τερματικές ικανότητες πολυηχητικής πτήσης, θα ήταν ένα σενάριο win-win. Πέραν αυτών, η επιλογή του ναυτικού πυραύλου από έναν εξίσου μεγάλο παίκτη, τον Στρατό ξηράς, θα μειώσει σημαντικά το κόστος του πυραύλου και το κόστος αναβάθμισης και συντήρησης που σήμερα επιμερίζεται μόνο στους αριθμούς που παρατάσσει το Ναυτικό. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τον χερσαίο Tomahawk που θα αποκτήσει -επιτέλους- νέα δυναμική και θα προσδώσει στρατηγικές ικανότητες στα χερσαία τμήματα του Στρατού των ΗΠΑ.

Μήνυμα προς την Κίνα η αμερικανική δοκιμή επίγειου Tomahawk, λέει ο Έσπερ

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com