Οι ΑΕΜ του ΙΚ της Τυνησίας

0
22

Τα μέσα Μαρτίου του 2019 βγήκε στη δημοσιότητα ένα σύντομο βίντεο με στελέχη της Ζόντ αλ-Χαλίφα (στα αραβικά: جند الخلافة) που μεταφράζεται ως «στρατολόγηση του χαλιφάτου» και αποτελεί το παρακλάδι της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Τυνησία. Ανάμεσα στα διάφορα μικρής αξίας στιγμιότυπα του βίντεο, είδαμε και ένα όπου οι τρομοκράτες προετοίμαζαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (ΑΕΜ) και αυτό θα αναλύσουμε στο άρθρο μας.

Πηγή: MenaStream.com

Στη παραπάνω φωτογραφία βλέπετε έναν ισλαμιστή τρομοκράτη να ετοιμάζει ένα γεύμα με βάση το κους-κους. Εικάζεται ότι όλο το περιεχόμενο του βίντεο προέρχεται από τα δυτικά της Τυνησίας, κοντά στις ορεινές περιοχές Σαλούμ και Μγκίλα. Πιθανότατα η δημοσίευση του βίντεο από το ΙΚ έγινε για να ανεβάσει το ηθικό των ισλαμιστών τρομοκρατών έπειτα από τη τεράστια ήττα τους στη Μπαγκούζ της Συρίας της αρχές του Μαρτίου του 2019. Εάν σας ενδιαφέρει η άποψη μας για τη Τυνησία σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο μας «Ταξίδια & Εμπειρίες: Τυνησία».

Πηγή: MenaStream.com

Στο βίντεο υπήρχαν κάποιες ενδιαφέρουσες σκηνές όπως αυτή που βλέπετε παρακάτω όπου βλέπουμε ένα τρομοκράτη να κρατάει στα χέρια του ένα αυστριακό τυφέκιο Steyr AUG. Σύμφωνα με τις αναφορές, το όπλο αυτό προέρχεται από συμμαχικές δυνάμεις που δέχθηκαν επίθεση από την εν λόγω ομάδα του ΙΚ, ή πιο σωστά της Ζόντ αλ-Χαλίφα.

Πηγή: MenaStream.com

Αυτό που όμως αποτελεί το πιο ενδιαφέρον μέρος του σύντομου βίντεο, ήταν η σκηνή που βλέπετε στη συνέχεια. Εδώ φαίνονται οι τρομοκράτες να προετοιμάζουν κάποιους ΑΕΜ που χρησιμοποιούν ένα κλασικό σχεδιασμό από παλαιότερα εγχειρίδια κατασκευής ΑΕΜ της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα (ή στα Ελληνικά, «Η Βάση»).

Πηγή: MenaStream.com

Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπουμε δεξιά εκρηκτικές ύλες μέσα σε πλαστικά μπουκάλια, στο κάτω μέρος ηλεκτρικούς πυροκροτητές, και στο επάνω μέρος διακόπτες σε μορφή σύριγγας. Αυτού του τύπου οι διακόπτες ενεργοποίησης έχουν τριπλή χρήση. Μία είναι για βομβιστές αυτοκτονίας όπου απλά πιέζουν το έμβολο μέχρι να ακουμπήσουν τα δύο καλώδια και να γίνει η πυροδότηση, η δεύτερη για χρήση ως πλάκα πιέσεως. Δηλαδή, θάβουν τη σύριγγα με το έμβολο να εξέχει ώστε όταν πιεστεί να ενώσει το καλώδιο που έχει το έμβολο με το καλώδιο στην άκρη της σύριγγας και να οδηγήσει σε πυροδότηση, και τη τρίτη μέθοδο θα τη δείτε στη συνέχεια.

Πηγή: MenaStream.com

Η τρίτη μέθοδος σύριγγας σε ΑΕΜ κατά την Αλ Κάιντα είναι παγίδευση που γίνεται με τη σύριγγα να είναι υπό πίεση και σφραγισμένη όπως βλέπετε παρακάτω. Αντίστοιχα και με το μηχανισμό πυροδότησης αυτοκτονίας που προαναφέραμε, το ένα καλώδιο είναι στο πώμα της και το άλλο στο έμβολο. Έτσι, εάν κοπεί το σύρμα παγίδευσης η σύριγγα θα «κλείσει» που σημαίνει ότι θα ακουμπήσουν τα δύο καλώδια και θα γίνει πυροδότηση του ΑΕΜ.

Πηγή: IEDAwareness.com

Με βάση το βίντεο μάλλον προετοιμάζουν ΑΕΜ με μηχανισμό αυτοκτονίας, αλλά δε μπορούμε να απορρίψουμε και τη τεχνική της παγίδευσης που είναι γνωστή από αυτό το τύπο ΑΕΜ. Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι και να γνωρίζουμε τη τεχνογνωσία της κάθε τρομοκρατικής οργάνωσης για να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε κατάλληλα. Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι το βίντεο πιθανόν είχε και ρόλο προπαγάνδας καθώς το ΙΚ δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα σε όλο το κόσμο και αυτό έχει επηρεάσει τρομοκράτες που το υποστηρίζουν σε όλο το κόσμο.

Source link