Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι μπορούν να προμηθεύσουν στην Ελλάδα 367 ΤΟΜΑ M2 κατασκευής της δεκαετίας του ’80

0
106

Αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) για την πιθανή προμήθεια έως 367 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου M2 Bradley υπέβαλε το υπουργείο εθνικής άμυνας στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας ότι, 12 χρόνια μετά την υπογραφή της άκαρπης διακρατικής συμφωνίας Ρωσίας-Ελλάδας για την συμπαραγωγή 420 ΤΟΜΑ BMP-3HEL, ο Ελληνικός Στρατός είναι πλέον αναγκασμένος να πάει για άλλη μια φορά σε αμερικανικό μεταχειρισμένο υλικό για καλύψει τις ανάγκες του. Βάσει της αμερικανικής απάντησης που ήδη ήρθε, τα υπό παραχώρηση Bradley ανήκουν στη βασική εκδοσή του M2 (M2A0) και όχι στην αναβαθμισμένη M2A3.

Άρα ο Ελληνικός Στρατός θα προμηθευτεί το 2019 ένα όχημα της δεκαετίας της δεκαετίας του ’80!

Στην αμερικάνικη απάντηση δεν γίνεται αναφορά σε κόστη ενεργοποίησης των οχημάτων ή εκσυγχρονισμού, τα οποία είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν, αφού τα οχήματα βρίσκονται σε μακρά αποθήκευση.

Εαν η αμερικανική πλευρά γνωστοποιήσει αρχική διαθεσιμότητα των Bradley άμεσα, θα λάβει χώρα μετάβαση στις ΗΠΑ κλιμακίου στελεχών του Τεχνικού και του Πεζικού ώστε να διαπιστωθεί η τεχνική κατάσταση του υλικού και αν αυτό κρίνεται ως αποδεκτό για τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Ε.Σ.

Η βασική έκδοση του M2 έγινε επιχειρησιακή το 1981. Διαθέτει εκτοξευτή βλημάτων TOW, κινητήρα Cummins VT903 των 600 ίππων, πυροβόλο M242 των 25 χλστ. και θερμικά σκοπευτικά.

Η θωράκιση του οχήματος προστατεύει το μεταφερόμενο προσωπικό από πλήγματα βολίδων έως 14,5 χλστ. ενώ μπορεί να μεταφέρει έως και 6 εξοπλισμένους στρατιώτες.

Αναδημοσίευση απο την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, 17 Νοεμβρίου 2019.

Σχετικά άρθρα

BMP-3M2A3 BradleyΑμυντικά νέαΕξοπλισμοίΗΠΑ-USAΠεζικό (ΠΖ)Στρατός ΞηράςΤΟΜΑ
ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της “Commandos.grς” και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Το άρθρο το βρήκαμε στην σελίδα proelasi.org