Οι ΗΠΑ επέπληξαν το Πακιστάν για την χρήση των F-16 του ενάντια στην Ινδία

0
17

Μοιραστείτε το άρθρο

Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, η αμερικανική διπλωματία επέπληξε (επίσημα) το Πακιστάν για το γεγονός ότι χρησιμοποίησε τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έχει σε υπηρεσία ενάντια στην Ινδία.

Η Ινδική Αεροπορία ισχυρίζεται ότι το F-16 του Πακιστάν καταρρίφθηκε από το MiG-21 του “μυστακοφόρου” πιλότου

Η σχετική ανακοίνωση είχε γίνει τον Αύγουστο αλλά διέρευσε πριν λίγες μέρες. Η Ινδία τότε είχε ισχυριστεί ότι ένα F-16 του Πακιστάν κατέρριψε ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη της κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης αψιμαχίας το Φεβρουάριο για την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

Το γεγονός αυτό θα ισοδυναμούσε με θεμελιώδη παραβίαση από το Πακιστάν των όρων πώλησης στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και μια επικίνδυνη μορφή στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ των δυο αυτών πυρηνικών δυνάμεων της Ασίας.

Σύμφωνα με την πηγή που διέρευσε την επιστολή, αυτή είχε γραφτεί από τον Αντρέα Τόμσον, τότε υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ελέγχου των Εξοπλισμών και Διεθνούς Ασφαλείας. Στην επιστολή αναφέρεται ότι εξυπηρετεί ως άμεση απάντηση στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση του F-16 στο Κασμίρ τον Φεβρουάριο, αν και δεν κάνει συγκεκριμένη μνεία στο περιστατικό.

Μια ακόμη (;) κατάρριψη πακιστανικού αεροσκάφους, αυτή τη φορά JF-17A

Η επιστολή απευθυνόταν στον αρχηγό της πακιστανικής Αεροπορίας, πτέραρχο Μουτζαχίντ Ανβάρ Χαν. Ουσιαστικά ενημέρωνε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε ότι το Πακιστάν είχε μετακινήσει F-16 αλλά και αμερικανικής κατασκευής πυραύλους σε μη εγκεκριμένες επιχειρησιακές βάσεις διασποράς παρά τις συμφωνίες του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα, ο Τόμσον, ο οποίος δεν είναι πια στην κυβέρνηση, προειδοποίησε τους Πακιστανούς ότι η συμπεριφορά τους δημιουργούσε τον κίνδυνο τα όπλα αυτά να πέσουν σε λάθος χέρια και να “υπονομεύσουν τις κοινές πλατφόρμες και υποδομές ασφαλείας μας”.

Μέχρι πρότινος το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε περιοριστεί σε αόριστες δηλώσεις, για παράδειγμα ένας εκπρόσωπος Τύπου τον Μάρτιο είχε δηλώσει ότι το υπουργείο είχε λάβει ινδικά  παράπονα ότι το Πακιστάν έκανε χρήση των αμερικανικών μαχητικών του στην αψιμαχία του Φεβρουαρίου, προσθέτοντας απλώς ότι «παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτό το ζήτημα».

Ινδία-Πακιστάν: Αναφορές για εκατέρωθεν καταρρίψεις μαχητικών

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com