Οι ΗΠΑ θέλουν η Δανία να αγοράσει περισσότερα F-35

0
31

Μοιραστείτε το άρθρο

Η Αμερικανή πρέσβειρα στη Δανία ισχυρίζεται ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται περισσότερη δύναμη μαχητικών αεροσκαφών και ενισχυμένη παρουσία κι επιτήρηση στην περιοχή της Αρκτικής.

Καθώς ο προϋπολογισμός για την κατασκευή των υποδομών για τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Δανίας συνεχίζει να αυξάνεται και έχει φτάσει αισίως τα 1,1 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 147 εκατομμύρια ευρώ), η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Δανία ενθάρρυνε τη χώρα να αγοράσει περισσότερα αεροσκάφη F-35.

Η Δανία έχει παραγγείλει 27 αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ, αλλά τουλάχιστον πέντε από αυτά θα παραμείνουν στην Αριζόνα, όπου θα εκπαιδευτούν οι Δανοί πιλότοι.

Η πρέσβειρα κ. Κάρλα Σαντς εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η υφιστάμενη ισχύς των αεροσκαφών και η ικανότητα επιτήρησης του ΝΑΤΟ δεν επαρκούν στην Αρκτική και ότι η Δανία πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της τριών ετών για την ενίσχυση της άμυνας και της επιτήρησης στην περιοχή.

Η πρέσβειρα αναφέρθηκε σε μια έκθεση του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με τα καθήκοντα στην Αρκτική από το 2016, τα οποία δείχνουν ανησυχία για την ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Επιπλέον, η Σαντς θεωρεί ότι η έκθεση δείχνει ότι η έλλειψη δορυφόρων συνεπάγεται ανεπαρκή ικανότητα επιτήρησης της Δανίας για τον ουρανό ή τα ύδατα νερά της Γροιλανδίας.

Συγκεκριμένα, η Σαντς δήλωσε στο Jyllands-Posten: «Δεν υπάρχουν πολλά αεροσκάφη στη Δανία. Έχετε 38-40 αεροσκάφη F-16 σήμερα. Στην πραγματικότητα θα έρθει μια μείωση του αριθμού των αεροσκαφών, και η Δανία θα πρέπει πιθανώς να το εξετάσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, η Δανία διαθέτει μόνο 30 αεροσκάφη F-16. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει υπάρξει περίπτωση που σηκώθηκε το επετειακό F-16 της Αεροπορίας της χώρας για να κάνει αναχαίτιση…

Όταν σηκώνεις μέχρι και το επετειακό σου F-16 για αναχαίτιση…

 

Ωστόσο, ο υπουργός άμυνας, Τρίιν Μπράμσεν, δήλωσε στο Jyllands-Posten ότι δεν πρόκειται να αγοράσει περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη αυτή τη στιγμή.

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com