Οι ΗΠΑ παρέλαβαν οριστικά το αντιτορπιλικό USS Zumwalt

0
39

Μοιραστείτε το άρθρο

Το Αμερικανικό Ναυτικό αποδέχτηκε οριστικά το πρώτο «αόρατο» αντιτορπιλικό νέας γενιάς USS Zumwalt (DDG 1000) στο οπλοστάσιό του, μετά την ολοκλήρωση της ενεργοποίησης του συστήματος μάχης και τις επακόλουθες δοκιμές, όπως το ίδιο ανακοίνωσε την Παρασκευή.

Το αντιτορπιλικό καθελκύστηκε το 2013 και παραδόθηκε 2016. Ένα μήνα όμως αργότερα υπέστη βλάβη καθώς διέσχιζε τη Διώρυγα του Παναμά. Από τότε το αντιτορπιλικό κόστους $4 δις αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους.

Τα αντιτορπιλικά Zumwalt αναγκάζονται να αλλάξουν ρόλους

Το αντιτορπιλικό προοριζόταν να υποστηρίζει επιχειρήσεις των Πεζοναυτών πλήττοντας στόχους στη ξηρά, αλλά το Ναυτικό αποφάσισε το 2018 το πλοίο να αναλάβει τον ρόλο της καταστροφής εχθρικών μονάδων επιφανείας. Ο λόγος για την αλλαγή ήταν τα προβλήματα με τα δύο πυροβόλα των 155mm και τα πυρομαχικά τους, τα οποία είχαν σχεδιαστεί να καταστρέφουν στόχους σε αποστάσεις άνω των 150km. Όπως το GAO σημειώνει, οι τροποποιήσεις στοίχησαν περίπου $1 δις.

Σύμφωνα με το «Military.com», οι πρόσφατες δοκιμές ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή ναυτικών και προσωπικού της Raytheon. Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται «σημαντικό ορόσημο» και το USS Zumwalt εντάσσεται στον Στόλο Ειρηνικού. Αλλά οι δοκιμές συνεχίζονται, στοχεύοντας αυτή την φορά στην ανάπτυξη νέων τακτικών για την πληρέστερη αξιοποίηση της κλάσης.

Τα Zumwalt και τα Sea Hunter εντάσσονται σε πειραματική ναυτική μοίρα

Το πρόγραμμα Zumwalt είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα του Αμερικανικού Ναυτικού. Τα πλοία της κλάσης συνδυάζουν ικανότητα stealth, προηγμένους αισθητήρες, επαναστατικό σύστημα πρόωσης και μεταφέρουν μεγάλη γκάμα οπλικών συστημάτων. Οι ΗΠΑ επιθυμούσαν αρχικά την κατασκευή 32 πλοίων, αλλά το πρόγραμμα περιορίστηκε σε μόλις τρία.

Όλα όσα γνωρίζουμε για τα αντιτορπιλικά Zumwalt

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com