«Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν πρέπει να γίνουν όμηροι των S-400», δηλώνει ο Ερντογάν

0
33

Μοιραστείτε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την προμήθεια των ρωσικών Α/Α συστημάτων S-400 μια εντελώς εμπορική συμφωνία και προέτρεψε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λάβει «τα σωστά βήματα», ώστε οι τούρκο-αμερικανικές σχέσεις να μην γίνουν όμηροι του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σε ομιλία του την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο πως το ρωσικό σύστημα μπορεί να βλάψει το NATO ή το F-35. Σημείωσε επίσης πως η τουρκική κυβέρνηση είχε προτείνει τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής με την Ουάσινγκτον για να συζητήσει τις ανησυχίες της τελευταίας για τους ρωσικούς πυραύλους.

«Οι τουρκικοί S-400 δεν θα διασυνδεθούν στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ

Η Τουρκία ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης για την αγορά του S-400 τον Σεπτέμβριο του 2017, με τη ρωσική πλευρά να εκτιμά το κόστος στα $2,5 δις. Οι παραδόσεις των τουρκικών S-400 ξεκίνησαν στις 12 Ιουλίου 2019. Αντιδρώντας στις εξελίξεις, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι αδύνατη η συνέχιση της παρουσίας της Άγκυρας στο πρόγραμμα του μαχητικού F-35 και το NATO ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να συμβεί διασύνδεση του ρωσικού συστήματος στο νατοϊκό δίκτυο αεράμυνας.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com