Ολοκλήρωση παραδόσεων συστημάτων αυτοπροστασίας Trophy στον Στρατό των ΗΠΑ

0
13

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου στις 6 Ιανουαρίου, από τις εταιρείες Leonardo DRS, Inc. και Rafael Advanced Defense Systems Ltd., οι παραδόσεις συστημάτων ενεργούς αυτοπροστασίας Trophy για τον αμερικανικό στρατό έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Το Trophy Active Protection Systems (APS) παραγγέλθηκε από τον Στρατό των ΗΠΑ για να εγκατασταθεί στα άρματα μάχης Μ1 Abrams. Η ολοκλήρωση της προμήθειας αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του αμερικανικού στρατεύματος, που αφορά ειδικά στις δυνατότητες των τεθωρακισμένων ταξιαρχιών καθώς εξοπλίζονται με ένα σύστημα που θα αναβαθμίσει την επιβιωσιμότητα των αρμάτων μάχης και των στρατιωτών που υπηρετούν σε αυτά έναντι των πολλαπλών σύγχρονων αντιαρματικών απειλών.

Οι ΗΠΑ δείχνουν τον δρόμο: νέα ταξιαρχία M1A2 SEPv3 Abrams με στάνταρ σύστημα αυτοπροστασίας Trophy

Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου που υπογράφηκε με τη διαδικασία του επείγοντος από το Γραφείο Διεύθυνσης Προγραμμάτων για Συστήματα Χερσαίας Μάχης του Στρατού, οι εταιρείες παρέδωσαν τα πρώτα συστήματα APS τον Σεπτέμβριο του 2019 τόσο στον Στρατό των ΗΠΑ όσο και στο Σώμα Πεζοναυτών. Μια κοινή ομάδα αποτελούμενη από παράγοντες της κυβέρνησης και της βιομηχανίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ συνεργάστηκε για να προσαρμόσουν και να ολοκληρώσουν το Trophy για τις εκδόσεις των αρμάτων Abrams των δύο κλάδων. Η παράδοση αυτή αποτελεί την κορύφωση μιας πολυετούς προσπάθειας του Στρατού των ΗΠΑ για να μελετήσει και να αναπτύξει τάχιστα στις μονάδες εκστρατείας του συστήματα ενεργούς αυτοπροστασίας, εξαιτίας της επείγουσας ανάγκης που συνιστούν οι νέες απειλές και η αυξανόμενη ζήτηση για αύξηση της επιβίωσης των χερσαίων οχημάτων.

Γερμανικά Leopard 2 θα εξοπλιστούν με το APS TROPHY το 2022

Την παράδοση των τελευταίων συστημάτων Trophy χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της Leonardo DRS Land Systems και γενικός διευθυντής επιχειρησιακών συστημάτων, Aaron Hankins, που τόνισε το ενδιαφέρον της εταιρείας για την εξυπηρέτηση ενός τόσο σημαντικού πελάτη και την άριστη συνεργασία που είχαν τόσο με τον αμερικανικό στρατό όσο και με τη συνεργάτιδα εταιρεία, Rafael, για να ολοκληρώσουν τα συστήματα στο επιθυμητό επίπεδο και να τα παραδώσουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Οι υποχρεώσεις των δύο εταιρειών θα συνεχιστούν για μεγάλο ακόμα διάστημα, καθώς και οι δύο εμπλέκονται στην υποστήριξη και αναβάθμιση των συστημάτων για όσο διάστημα υπηρετούν με τον αμερικανικό στρατό.

Ο αμερικανικός στρατός υιοθετεί «Trophy» για τα Μ1

Το σύστημα ενεργούς αυτοπροστασία Trophy αναπτύχθηκε αρχικά από την ισραηλινή Rafael μετά την παρακολούθηση της απόδοσης των αντιαρματικών συστημάτων κατά των ισραηλινών τεθωρακισμένων στον Λίβανο το 2006. Το Trophy APS παρέχει αποτελεσματική και δοκιμασμένη σε πραγματικές συνθήκες προστασία έναντι αντιαρματικών πυραύλων και βλημάτων ενώ εντοπίζει και καταδεικνύει την προέλευση του επιτιθέμενου εκθέτοντάς τον σε εκδικητικά πυρά. Εκτός από τον ισραηλινό Στρατό, που έχει εξοπλίσει με αυτό τα τεθωρακισμένα Merkava και Namer, το Trophy έχει επιλεγεί και από τις ΗΠΑ για τα άρματα M1 Abrams και δοκιμάζεται και στα τεθωρακισμένα μάχης M2 Bradley.

Το Trophy έχει συμπληρώσει πάνω από 1,000,000 ώρες λειτουργίας σε ρεαλιστικές συνθήκες και 5,000 δοκιμές ενώ αναπτύχθηκε και σε πραγματικές συνθήκες κατά την ισραηλινή επιχείρηση ‘Protective Edge’ αποδίδοντας πολύ καλά και αναχαιτίζοντας επερχόμενες απειλές με εξαπόλυση αντιμέτρων κατά αντιαρματικών βλημάτων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παραγγελίες για 1,800 συστήματα. Αν και οι παραδόσεις της πρώτης αυτής παραγγελίας στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν, οι Leonardo DRS και Rafael έχουν υπογράψει συμφωνία για την πιθανή επέκταση της παραγγελίας, ενώ οι εργασίες αναβάθμισης του στόλου των αρμάτων Abrams συνεχίζονται. Ο Στρατός των ΗΠΑ αξιολογεί αυτή τη στιγμή το “Trophy VPS” νέας γενιάς, μια μικρότερη, ελαφρύτερη αλλά εξίσου ικανή έκδοση του Trophy που θα επιτρέψει την τοποθέτησή του σε μια ευρύτερη γκάμα οχημάτων μάχης του.

Η Rafael προτείνει το Trophy για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Leopard 2!

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com