Οχήματα υπό κάλυψη ως ΑΕΜ στην Αφρική

0
10

Από το Μάιο του 2019 έως και σήμερα παρατηρούμε στην Αφρικανική ήπειρο μία νέα τάση στις επιθέσεις με SVBIED (Suicide Vehicle Borne Improvised Explosive Device, Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός Φερόμενος σε Όχημα Αυτοκτονίας). Αυτό που παρατηρούμε είναι τρομοκρατικές οργανώσεις της περιοχής να μετατρέπουν σε SVBIED οχήματα που φαινομενικά δε θα τραβήξουν τη προσοχή όπως αυτό που βλέπετε παρακάτω. Το όχημα αυτό ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά στο Μάλι της Αφρικής αλλά είχε εμφάνιση όμοια με τα οχήματα που έχει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη περιοχή.

Πηγή: Twitter.com/Omar_Daes

Παρακάτω βλέπετε το θανατηφόρο φορτίο ενός SVBIED της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι γνωστή ως ISWAP (Islamic State in West Africa Province, Ισλαμικό Κράτος στη Περιοχή Δυτικής Αφρικής) που αποτελεί ένα παρακλάδι της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Βιλαγιάτ αλ-Σουδάν αλ-Γκάρμπι (παλαιότερα γνωστής ως Μπόκο Χαράμ). Το όχημα αυτό εντοπίσθηκε παρατημένο καθώς δε κατάφερε να πυροδοτηθεί επιτυχώς κατά τη διάρκεια μίας επίθεσης στις φυλακές Κουτουκαλέ στο Νίγηρα της Αφρικής.

Πηγή: MENAStream.com

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα βαρέλια από τη παραπάνω φωτογραφία ήταν γεμάτα με μία αυτοσχέδια εκρηκτική ύλη αλλά το ενδιαφέρον για αυτό το άρθρο μας βρίσκετε σε ένα άλλο χαρακτηριστικό. Το όχημα που βλέπετε είναι ένα φορτηγάκι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που είχε κλαπεί προ ημερών από στελέχη της ISWAP και εδώ το είδαμε να έχει μετατραπεί σε SVBIED. Παρακάτω βλέπετε όλα όσα βρέθηκαν εντός του οχήματος.

Πηγή: MENAStream.com

Εν συντομία, πέραν του τυφεκίου βλέπουμε ότι από το κάθε βαρέλι βγαίνει ένας πλαστικός σωλήνας με κάποιο καλώδιο. Υποθέτουμε ότι αυτό οδηγεί σε κάποιο πυροδοτικό μηχανισμό μέσα στα βαρέλια, και κρίνοντας από τις οβίδες από τις οποίες λείπει ο πυροδοτικός μηχανισμός μπορούμε να καταλήξουμε ότι μάλλον από εκεί πάρθηκε. Επίσης, βλέπουμε ένα αυτοσχέδιο ηλεκτρικό σύστημα πυροδότησης που τροφοδοτείται από μία μπαταρία μοτοσυκλέτας των 12V. Ο ηλεκτρικός πίνακας έχει ένα μεγάλο διακόπτη στα αριστερά του που υποθέτουμε είναι αυτός που κλείνει το κύκλωμα ανάμεσα στη μπαταρία και τους πυροδοτικούς μηχανισμούς μέσα στα βαρέλια οδηγώντας στην έκρηξη του ΑΕΜ (Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού Μηχανισμού).

Πηγή: MENAStream.com (επεξεργασμένη)

Ο ΑΕΜ καθαυτός δεν έχει κάποια νέα τεχνολογία ή καινοτομία που δεν είναι ήδη γνωστή. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι απέτυχε να πυροδοτηθεί δείχνει την έλλειψη τεχνογνωσίας σε σχέση με άλλες οργανώσεις της περιοχής. Το πιο ενδιαφέρον όμως, παραμένει η χρήση του οχήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ως μέσο μεταφοράς του. Κάτι που συμβαδίζει με τον ΑΕΜ που είδαμε στη πρώτη φωτογραφία του άρθρου μας από το Μάλι της Αφρικής, όπως και αυτούς τους δύο που βλέπετε στην ακόλουθη φωτογραφία. Η επόμενη φωτογραφία είναι από βίντεο προπαγάνδας της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ» που επίσης δρα στην Αφρικανική ήπειρο από το 2007 έως και σήμερα. Η επιγραφή λέει «Δύο οχήματα-βόμβες προτού πάνε στο αεροδρόμιο του Γκάο», αναφερόμενα ασφαλώς στο διεθνές αερολιμένα του Μάλι της Αφρικής.

Πηγή: Twitter.com/Omar_Daes

Παρότι η τεχνογνωσία στον ΑΕΜ καθ’αυτό δεν αποτελεί κάτι το αξιοσημείωτο, η χρήση οχημάτων υπό κάλυψη ως SVBIED είναι σίγουρα κάτι νέο για την ισλαμική τρομοκρατία. Φυσικά, μία τέτοια εξέλιξη κάνει πιο δύσκολο το έργο των δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας καθώς πλέον ακόμα και οχήματα που θεωρούνταν λιγότερο απειλητικά πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα ίδια μέτρα ασφαλείας. Κάτι που δυνητικά ίσως να οδηγήσει σε απώλειες φίλιων δυνάμεων λόγω λανθασμένης αναγνώρισης. Έξυπνη τακτική ανταρτοπόλεμου από τους τζιχαντιστές που ξεκάθαρα απαιτεί σχεδιασμό νέων αντίμετρων από τη πλευρά μας ως αμυνόμενοι στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Source link