Ο Ισραηλινός Στρατός δείχνει το μέλλον: Φορητά πυρομαχικά τύπου loitering για μάχες σε αστικό περιβάλλον

0
34

Μοιραστείτε το άρθρο

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει παραγγείλει το FireFly, ένα πυρομαχικό τύπου loitering που έχει αναπτυχθεί για στρατιωτικές επιχειρήσεις του Πεζικού και των Ειδικών Δυνάμεων σε κατοικημένες περιοχές.

Το FireFly παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2018 και το συμβόλαιο υπογράφηκε μετά από σειρά δοκιμών. Σύμφωνα με το «Jane’s», το σύστημα αναπτύχθηκε από την εταιρεία Rafael και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, αλλά τόσο η ποσότητα που αγοράστηκε όσο το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων δεν έχουν αποκαλυφτεί.

Το Firefly έλκει τη σχεδίασή του από τα διδάγματα παλιών συγκρούσεων, με αφετηρία τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967), όταν οι Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να πολεμήσουν μέσα στην Ιερουσαλήμ. Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψη οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και μάχες ξένων στρατών, όπως στη Μοσούλη του Ιράκ εναντίον του ISIS.

Το Firefly δανείζεται τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για λογαριασμό της οικογένειας κατευθυνόμενων βλημάτων Spike και καλύπτει την ανάγκη που οι διμοιρίες και οι μικρότερες ομάδες έχουν στο πεδίο μάχης για ένα μη επανδρωμένο σύστημα, ελαφρύ και στιβαρό.

Με βάση το «C4ISRnet», το σύστημα επιτρέπει στον χειριστή να βλέπει σε απόσταση έως 1.500 μέτρα και μπορεί να επιτεθεί σε στόχο ή να ανακτηθεί. Αποτελείται από αισθητήρα, συσσωρευτή και πολεμική κεφαλή. Η τελευταία ζυγίζει 450gr και είναι εφικτή η αντικατάστασή της από επιπλέον συσσωρευτή, αν κριθεί σκόπιμο να διπλασιαστεί ο χρόνος παραμονής στο σημείο ενδιαφέροντος, στην περίπτωση που πρόκειται για αποστολή αναγνώρισης. Το Firefly μπορεί να ανακαλύψει ενόπλους, θέσεις πολυβόλων και ελεύθερους σκοπευτές, αιωρούμενο γύρω από κτίρια, και εξαπολύεται από κάνιστρο. Το FireFly έχει βάρος μόνο 3kg.

Τα mini-drones έχουν αυξημένη ζήτηση από το Πεζικό και η ικανότητα συνδυασμού τους με πυρομαχικά τύπου loitering, που μπορούν να κάνουν επιτήρηση και επίθεση, είναι το επόμενο βήμα. Η παραγγελία του Firefly εντάσσεται στο νέο πολυετές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Ισραηλινού Στρατού, γνωστού ως «Momentum».

Markava: Hero με «μακρύ βλέμμα» και… «μακριά γροθιά».

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com