Ο Καναδάς συνεχίζει την πώληση τεθωρακισμένων στη Σαουδική Αραβία

0
14

Ο Καναδάς έχει αποφασίσει να ξεπαγώσει τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία και έχει διαπραγματευτεί ξανά το πρόγραμμα πώλησης τεθωρακισμένων οχημάτων της General Dynamics.

Η είδηση της αναθεωρημένης συμφωνίας, που έγινε γνωστή την Πέμπτη από τον υπουργό Εξωτερικών Francois-Philippe Champagne, περιλαμβάνει «αξιοσημείωτες βελτιώσεις» οι οποίες διασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στη θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού ομίλου στον Καναδά. Η δήλωση συνέπεσε με την ανακοίνωση αύξησης της ανεργίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιπλέον, η νέα σύμβαση δίνει τη δυνατότητα στους Καναδούς να παγώσουν ή να ακυρώσουν την εκτέλεση του προγράμματος χωρίς φόβο ρητρών, αν αποδείξουν ότι τα οχήματα δεν χρησιμοποιούνται για τον δηλωμένο σκοπό.

Όπως τονίζει το «Reuters», η εξέλιξη σηματοδοτεί υποχώρηση για τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau, ο οποίος δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2018 πως αναζητούσε μια έξοδο από τη συμφωνία. Όμως ο ίδιος είχε πει ότι θα υπήρχαν τεράστιες ποινές από την ακύρωση του προγράμματος, τις οποίες ο Champagne ανέβασε ακόμα και στο συνολικό ποσό της σύμβασης. Η αξία του σχετικού συμβολαίου φτάνει τα $11,3 δις!

Η κόντρα Καναδά – Σ. Αραβίας δημιούργησε ζημιά $1,5 δις στην General Dynamics

Η συμφωνία των τεθωρακισμένων έγινε από την προηγούμενη καναδική κυβέρνηση, ενώ η ένταση στις σχέσεις Οτάβα-Ριάντ ξεκίνησε γιατί ο Trudeau άσκησε κριτική στη Σαουδική Αραβία γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com