Ο κύβος ερρίφθη: ξεκίνησε η κατασκευή της πρώτης γαλλικής ψηφιακής φρεγάτας FDI

0
24

Μοιραστείτε το άρθρο

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες ναυπήγησης της πρώτης από τις πέντε νέες ψηφιακές φρεγάτες FDI στις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Λοριάν, για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly, ο επικεφαλής της DGA Joel Barrel, ο διοικητής του Γαλλικού Ναυτικού Ναύαρχος Christophe Prazuck, ο Έλληνας ομόλογός του Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, αρκετές ξένες αντιπροσωπείες και ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group Hervé Guillou.

Η πρώτη φρεγάτα θα είναι έτοιμη το 2023 και η πέμπτη θα εισέλθει σε γαλλική υπηρεσία το 2030. Τα πλοία θα έχουν μήκος 121,6m, πλάτος 17,7m και εκτόπισμα 4.400t. Θα φέρουν το ραντάρ SeaFire και τα σόναρ KingKlip Mk2 και Captas-4 Compact και θα μπορούν να υποστηρίξουν ένα ελικόπτερο και ένα drone, αλλά και δύο ταχύπλοα για Ειδικές Επιχειρήσεις. Ο οπλισμός τους θα περιλαμβάνει οκτώ πυραύλους κατά πλοίων Exocet MM40 Block 3c, 16 Α/Α πυραύλους Aster, ένα πυροβόλο των 76mm, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 20mm και τορπίλες MU90.

Η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προμήθεια δύο φρεγατών του τύπου στην εξαγωγική έκδοση [email protected] Για τον σκοπό αυτό υπογράφθηκε Επιστολή Προθέσεως (Letter of Intent – LoI) στις 10 Οκτωβρίου «ώστε να προχωρήσει η διαδικασία», όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας».

Οι ελληνικές [email protected] θα έχουν 24 Aster και 8 MdCN, στην ατζέντα είναι παρεμβολείς και εκτοξευτές αντιμέτρων

Το τεύχος 401 της Π&Δ Οκτωβρίου 2019 διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com