Πάνω από $100 εκατ. η τιμή των δυο φρεγατών που αγόρασε η Χιλή – Commandos.gr

0
37

Το Ναυτικό της Χιλής προετοιμάζεται να πάρει τα δυο νεοαποκτηθέντα αυστραλιανά πολεμικά πλοία από το Σίδνεϊ, μετά την αγορά τους, σε μια συμφωνία που πιστεύεται ότι είναι αξίας άνω των $100 εκατομμυρίων.

Οι πρώην φρεγάτες κλάσης Adelaide, HMAS Melbourne και HMAS Newcastle, εντάχθηκαν αθόρυβα, αυτόν τον μήνα, στην νέα τους υπηρεσία με μια επίσημη τελετή παράδοσης μεταξύ των δύο Ναυτικών.

Και τα δυο πλοία εισήλθαν στην υπηρεσία του Βασιλικού Ναυτικού Αυστραλίας (RAN) στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 και αφότου αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία, το περασμένο έτος, το υπουργείο άμυνας της Αυστραλίας εξέταζε διάφορες επιλογές για την τελική τους διάθεση.

Στην επανένταξη τους στην ενεργό υπηρεσία, η οποία μέχρι τώρα δεν είχε ανακοινωθεί δημοσίως από το Υπ.Αμ. της Αυστραλίας, παρευρέθηκε ο Αρχηγός Ναυτικού της Αυστραλίας Αντιναύαρχος Μίκ Νούναν.

Το Υπ. Αμ. της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι τα πλοία, που μετονομάστηκαν Almirante Latorre και Capitan Prat, θα παραμείνουν στην Νέα Νότια Ουαλία μέχρι τον επόμενο μήνα “καθώς ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση και προετοιμάζονται να αποπλεύσουν για Χιλή”.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Αυστραλίας ABC ενημερώθηκε ότι η συμφωνία με την Χιλή είναι ύψους $110 εκατ. που απαρτίζεται από $45 εκατ. για κάθε πολεμικό πλοίο και το υπόλοιπο κόστος πηγαίνει στα ανταλλακτικά, την βιβλιογραφία και την εκπαίδευση.

Σε ανακοίνωση το Υπ. Αμ. της Αυστραλίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα τελικά στοιχεία λέγοντας: “Καθώς τα πλοία ανήκουν πλέον επισήμως σε ξένο Ναυτικό, το υπουργείο άμυνας δεν θα προβεί σε περαιτέρω σχόλια”.

Πηγές προσκείμενες με την συμφωνία ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Χιλής δεν θέλει να δοθεί ευρεία δημοσιότητα στην αγορά δεδομένης της πρόσφατης πολιτικής αναταραχής στις περικοπές των δημοσίων υπηρεσιών της χωράς της νότιας Αμερικής.

Τα πρώην αυστραλιανά πλοία πρόκειται να αντικαταστήσουν τα δυο πρόσφατα παροπλισμένα χιλιανά πολεμικά τα οποία αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από την Ολλανδία το 2004.

Τα Almirante Latorre και Capitan Prat διήλθαν εργασίες βασικής ανακατασκευής στο Garden Island στο Σίδνεϊ και τα χιλιανά πληρώματα ολοκληρώνουν την εκπαίδευση στην ναυτική βάση HMAS Kuttabul στο Σίδνεϊ.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Υπ. Αμ. Αυστραλίας καταδίκασε δριμύτατα τηλεοπτικό ρεπορτάζ που ισχυριζόταν ότι έξι εκπαιδευόμενοι χιλιανοί ναυτικοί είχαν βρεθεί θετικοί στον COVID-19, υποχρεώνοντας η ναυτική βάση HMAS Watson να εισέλθει σε καθεστώς καραντίνας.

Πριν την αναχώρηση τους από την Αυστραλία, θα αφαιρεθεί το οπλικό σύστημα CIWS από τα πλοία, ενώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός θα ανακατασκευαστεί όταν τα πλοία καταπλεύσουν στην Χιλή.

Αξιωματούχοι του Υπ.Αμ. Αυστραλίας δήλωσαν στο ABC οτι η πρόσφατη συμφωνία πώλησης των πολεμικών πλοίων είναι μέρος της προσπάθειας της Αυστραλίας να δημιουργήσει καλές σχέσεις με το Ναυτικό της Χιλής.

“Είναι αρκετά καλά εξοπλισμένοι, καλά εκπαιδευμένοι και ικανοί – καλοί εταίροι στον Ειρηνικό”, δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

“Όλο το εμπόριο τους προς την Ασία πρέπει να διέλθει μέσα από την περιοχή όποτε έχουν συμφέροντα εδώ”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Andrew Greene

Απόδοση/Μετάφραση απο το abc.net.au για την Commandos.gr.

Σχετικά άρθρα

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της “Commandos.grς” και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Το άρθρο το βρήκαμε στην σελίδα proelasi.org