Παρά την «υπέροχη» συνάντηση, ο Τραμπ και ο Ερντογάν δεν βρήκαν λύσεις στα διμερή προβλήματα

0
43

Μοιραστείτε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες στον Λευκό Οίκο, αν και δεν επιτεύχθηκε κάποια οριστική λύση στα διμερή προβλήματα.

Σύμφωνα με τους «New York Times», ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έμοιαζε καθόλου ενοχλημένος από την πρόσφατη εισβολή της Άγκυρας στη ΒΑ Συρία, η οποία προκάλεσε έντοντες αντιδράσεις σε μέλη του Κογκρέσο και της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση «υπέροχη» και δήλωσε «μεγάλος θαυμαστής» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιπλέον, επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι ένας σπουδαίος νατοϊκός σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ διεθνώς.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στήριξε τον Τούρκο ομόλογό του στο προσφυγικό και υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι δεν συνεισφέρουν οικονομικά, όπως θα έπρεπε, στην ανακούφιση των τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία. Με τη σειρά του, ο Ερντογάν αποκάλεσε τον Τραμπ «αγαπητό φίλο», πριν αρχίσει να μιλά εναντίον του YPG. Ο Ερντογάν τόνισε ακόμα ότι «η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορούν να εργαστούν μαζί για να τελειώσουν το ISIS και να φέρουν την ειρήνη στη Συρία» και χαρακτήρισε τη χώρα του ως τον μόνο εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή που μπορεί να κάνει αυτό.

Όπως σχολιάζει το «Foreign Policy», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στο αμερικανικό και διεθνές κοινό, χωρίς ο Ντόναλντ Τραμπ να μπορεί να πει ότι κέρδισε κάτι. Αντίθετα, ο Αμερικανός Πρόεδρος προχώρησε σε εγκώμια προς τον Ερντογάν και την Τουρκία, παρά τις αυταρχικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, την εισβολή στη Συρία και την ανοχή στα εγκλήματα πολέμου από Σύρους αντάρτες προσκείμενους στην Άγκυρα. Επιπλέον, κατηγορείται για τη χρήση βλημάτων λευκού φώσφορου κατά αμάχων, αλλά και την εκτέλεση αιχμαλώτων και τη στοχοποίηση γυναικών και παιδιών από τους Σύρους ατάκτους. Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που μέλη των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο ανησυχούν η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ήταν άστοχη. Να θυμίσουμε, πολλοί στις ΗΠΑ έχουν κατακρίνει την τότε απόφαση Τραμπ να εγκαταλείψει τους Κούρδους, ανοίγοντας τον δρόμο για την τουρκική επίθεση.

Σχετικά με τους S-400, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να απομακρύνει την Τουρκία από το S-400 και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη περίπτωση «πολύ σοβαρή πρόκληση» για την οποία συζητά διαρκώς. Ο ίδιος οργάνωσε συνάντηση πέντε Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών με τον Τούρκο Πρόεδρο για το ζήτημα. Ο Τραμπ θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση και η αμερικανική θέση είναι το όπλο να μην ενεργοποιηθεί. Αν αυτό συμβεί, τότε η Τουρκία θα μπορούσε να επιστρέψει ενδεχομένωςστο πρόγραμμα του μαχητικού F-35 και η τουρκική βιομηχανία να συνεχίσει να παράγει εξαρτήματα για το αεροσκάφος και μετά τον Μάρτιο.

Στο τέλος είναι άγνωστο τι στα αλήθεια πέτυχε η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ, καταλήγουν οι «New York Times», αφού η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αναφέρει χειροπιαστές συμφωνίες.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com