Παραδίδονται τα πρώτα “ιπτάμενα τάνκερ” του ΝΑΤΟ

0
27

Μοιραστείτε το άρθρο

Έτοιμη να δεχθεί τα πρώτα δύο αεροσκάφη ανεφοδιασμού είναι η αεροπορική βάση του Eindhoven στην Ολλανδία για λογαριασμό των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που μετέχουν στον “Πολυεθνικό Στόλο Αεροσκαφών Μεταφορών και Ανεφοδιασμού εν Πτήσει” (Multinational Multi-Role Tanker and Transport Fleet – MMF).

Το πολυεθνικό πρόγραμμα εναέριου ανεφοδιασμού MMF στοχεύει στην ένταξη νέων μελών

Τα αεροσκάφη Airbus A330 MRTT αποκτήθηκαν με κοινή χρηματοδότηση της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου, της Νορβηγίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας μέσω της Υπηρεσίας Προμηθειών και Υποστήριξης του NATO (Support and Procurement Agency – NSPA) και θα επιχειρούν για λογαριασμό όλων τους. Τα πρώτα δύο από τα οκτώ συνολικά αεροσκάφη αναμένονται να παραδοθούν τον Ιούνιο.

Η NSPA θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του κοινού στόλου των 8 Α330 MRTT υποστηρίζοντάς τα σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συνεργασίας Κοινών Εξοπλισμών (OCCAR) παρέχοντας στο εξής υπηρεσίες εναερίου ανεφοδιασμού, μεταφοράς προσωπικού και υλικού και επείγουσες ιατρικές αερομεταφορές στα έξι συμμετέχοντα κράτη ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Πρώτη πτήση του “ευρωπαϊκού” A330 MRTT

Ας σημειωθεί πως η ιδέα ξεκίνησε από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο που εκκίνησαν το πρόγραμμα το 2016. Το 2017 εισήλθαν στο πρόγραμμα η Γερμανία και η Νορβηγία για να ακολουθήσει το Βέλγιο στις αρχές του 2018. Η Τσεχική Δημοκρατία εισήλθε στο πρόγραμμα MMF τον Οκτώβριο του 2019. Ο διαμοιρασμός γίνεται με βάση τις ώρες πτήσης. Η Γερμανία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής έχοντας εξαγοράσει 5,500 ώρες πτήσης ετησίως. Ακολουθεί η Ολλανδία με 2,000 ώρες, το Βέλγιο με 1,000, το Λουξεμβούργο με 200 ώρες ενώ η Νορβηγία και η Τσεχία θα έχουν από 100 ώρες η καθεμία

Συνολικά προβλέπεται η πλήρης αξιοποίηση και των 8 αεροσκαφών με προβαλλόμενο φόρτο εργασιών 1,100 ώρες πτήσης κατ’έτος για κάθε αεροσκάφος Α330. Τα μέλη του MMF θα αξιοποιήσουν τις πτήσεις αυτές για την υποστήριξη εθνικών υποχρεώσεων, αποστολών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων πολυεθνικών δεσμεύσεων.

Η Τσεχία εντάχθηκε στο πολυεθνικό πρόγραμμα εναέριου ανεφοδιασμού MMF

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

Το βρήκαμε στο ptisidiastima.com