Πατέντα Μάχης: Ανάποδοι προβολείς απόκρυψης

0
53

Αυτό που θα παρουσιάσουμε εδώ είναι μία κλασική πατέντα για OPSEC (Operations Security, Ασφάλεια Επιχειρήσεων) όταν απαιτείται απόκρυψη ενός αντικειμένου αξίας όταν πρέπει να βρίσκεται κάπου εκτεθειμένο σε σκοτεινό περιβάλλον. Είναι πολύ παλιά πατέντα αλλά χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο κρατικό τομέα.

Πηγή: ShutterStock.com

Σκεφτείτε το εξής πρόβλημα… Έχετε ένα άκρως απόρρητο εναέριο μέσο που πρέπει όμως για λίγες ημέρες να βρίσκετε σε μία μεγάλη αεροπορική βάση με χιλιάδες άτομα, χωρίς να διαρρεύσει πουθενά τι είναι και πως λειτουργεί, ενώ θα είναι κάθε βράδυ έτοιμο για χρήση. Σίγουρα θα φρουρείται από ειδικά εξουσιοδοτημένα άτομα συνεχώς, την ημέρα θα καλύπτεται, και δε θα έχει φυσική πρόσβαση κάποιος μη εξουσιοδοτημένος για να βρεθεί κοντά του. Αλλά τι γίνεται για να μη το δει κανείς τη νύχτα που πρέπει να είναι έτοιμο για πτήση; Εδώ έρχεται αυτή η πατέντα κυριολεκτικά δεκαετιών. Τοποθετούμε πάρα πολύ ισχυρούς προβολείς περιμετρικά του που είναι στραμμένοι προς τα έξω.

Πηγή: SoLight.com

Οι προβολείς αυτοί λειτουργούν με το αντικείμενο προς απόκρυψη βρίσκεται στο κέντρο τους και με τους προβολείς στριμμένους προς όλες τις κατευθύνσεις αντίστροφα του αντικείμενου. Έτσι είτε μιλάμε για θερμικά, υπέρυθρα ή οπτικά μέσα το αντικείμενο είναι αδύνατο να παρατηρηθεί από απόσταση.

Πηγή: Image-Engine.com

Και αν αναρωτιέστε, καλά γίνονται αυτά στη πραγματικότητα; Επί λέξη αυτό το πρόβλημα είχε το 2011 η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Είχε δύο άκρως απόρρητα πειραματικά ελικόπτερα τεχνολογίας «stealth» (αόρατα στα ραντάρ) που έπρεπε να μεταφέρει μυστικά από βάση πειραματικών αεροσκαφών στις ΗΠΑ έως το Αφγανιστάν αποσυναρμολογημένα και εκεί, στη βάση στη Τζαλαλαμπάντ στο Αφγανιστάν, να τα έχει σε ετοιμότητα κάθε βράδυ για σχεδόν δύο εβδομάδες χωρίς κανένας από τη βάση πέραν του εξουσιοδοτημένου προσωπικού να τα δει ποτέ. Μάλιστα, υπάρχει και ένα σχετικό απόσπασμα στο βιβλίο «The Operator» ενός στελέχους της DEVGRU που συμμετείχε στην επιχείρηση και ήταν και αυτός που εξουδετέρωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Κλείνουμε με το σχετικό απόσπασμα σε ελληνική απόδοση.


«Τα stealth ελικόπτερα τύπου Black Hawk ήταν σε έναν αεροδιάδρομο ένα μίλι μακριά μας. Τεράστιοι προβολείς σταδίου είχαν υψωθεί παντού γύρω τους, με τα φώτα στραμμένα προς τα έξω ώστε κανείς να μη μπορεί να δει τα ελικόπτερα. Αυτό το κόλπο δούλεψε απίστευτα καλά.»


Source link