Πατέντα Μάχης: Ειδικές επιχειρήσεις & ακριβά ρολόγια

0
291

Όταν λέει κανείς ακριβά ρολόγια μία από τις πρώτες εταιρίες που έρχεται στο μυαλό είναι η ελβετική Rolex. Μία εταιρία με ρολόγια που κοστίζουν από μερικές χιλιάδες Ευρώ μέχρι δεκάδες εκατομμύρια. Τι σχέση μπορεί όμως να έχει αυτό με τις ειδικές επιχειρήσεις; Αρκετά ενδιαφέρουσα σχέση καθώς ταιριάζει άψογα στη κατηγορία μας «Πατέντες Μάχης».

Πηγή: Hodinkee.com

Όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο «American Sniper» σίγουρα θα θυμάστε το ακόλουθο απόσπασμα σχετικά με τον εξοπλισμό που είχε στη πρώτη του τοποθέτηση στο Ιράκ ο Κρις Κάιλ ως μέλος της SEAL Team 3. Για όσους δε το θυμάστε, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.


«Στο καρπό μου φόραγα ένα ρολόι G-Shock. Το μαύρο αυτό ρολόι με το λαστιχένιο λουράκι είχε αντικαταστήσει τότε τα Rolex Submariner που μας έδιναν ως βασικό εξοπλισμό των SEAL. (Ένας φίλος μου, που θεωρούσε ότι ήταν ντροπή που σκότωσαν αυτή τη παράδοση, μου αγόρασε ένα. Ακόμα νοιώθω λίγο περίεργα να φοράω ένα Rolex, αλλά το κάνω για να τιμήσω τους βατραχανθρώπους που ήταν εδώ πριν από εμένα)»


Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά το θάνατο του Κρις Κάιλ, το συγκεκριμένο ρολόι Rolex (μοντέλο Submariner) το φοράει πλέον πάντα η χήρα του, κυρία Τάγια Κάιλ, για να τον θυμάται. Βλέπετε μία σχετική φωτογραφία παρακάτω.

Πηγή: TheBlaze.com

Στο χώρο των SEAL αλλά και των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων πρώτου επιπέδου όπως η DEVGRU και η Delta Force στις ΗΠΑ τα ρολόγια της ελβετικής εταιρίας Rolex έχουν μεγάλη ιστορία και παρότι συχνά προσφέρονται από τις υπηρεσίες ως δώρο, έχουν και μία πολύ πιο πρακτική χρήση. Σίγουρα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά για κάθε είδους επιχειρήσεις καθώς ήταν τα πρώτα ρολόγια που κατασκευάστηκαν ποτέ να είναι πλήρως αδιάβροχα σε υψηλές πιέσεις με απόλυτη προστασία από διάβρωση, και ιδιαίτερα το μοντέλο «Submariner», αλλά ούτε σε αυτό αναφερόμαστε.

Πηγή: RolexMagazine.com

Τα περισσότερα στελέχη των των ειδικών επιχειρήσεων συμμετέχουν μερικές φορές σε επιχειρήσεις υπό κάλυψη πίσω από τις γραμμές του εχθρού σε όλο το κόσμο. Άλλες φορές είναι απλές αναγνωρίσεις, αλλά άλλες φορές είναι υποστήριξη σε επιχειρήσεις απαγωγών, μεταφοράς παράνομων φορτίων σε ομάδες ανταρτών, παρακολουθήσεις, κ.α. σχετικές επιχειρήσεις. Με απλά λόγια, σε αυτές τις επιχειρήσεις φορούν τοπικά ρούχα και κανένας δε γνωρίζει ότι εργάζονται για ένα ξένο κράτος. Εκεί ένα ακριβό ρολόι μπορεί να γίνει η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο.

Πηγή: EverydayCarryBlog.com

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό παραθέτουμε ένα απόσπασμα από μία συνέντευξη του κυρίου Σον Ράιαν (μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη στο YouTube ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο) ο οποίος ήταν επί μία δεκαετία SEAL και έπειτα αποστρατεύτηκε για να εργαστεί στη CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών). Βλέπετε τι είπε στη συνέχεια καθώς και μία φωτογραφία του όπου φαίνεται το ρολόι που αναφέρει.


«Τι ρολόι φοράω; Φοράω ένα ρολόι Rolex μοντέλο GMT. Γιατί το φοράω; Γιατί είναι πολύ ωραίο! Πλάκα σας κάνω…

Το φοράω γιατί όταν δούλευα για την Υπηρεσία σε πολλά απ’όσα έκανα ήμουν ολομόναχος, ή το πολύ με 1-2 άτομα ακόμα, και αν έμπλεκα σε κάποια σκατοκατάσταση και δεν είχα αρκετά μετρητά επάνω μου… Όλος ο πλανήτης γνωρίζει τι είναι το Rolex.

Άρα, αν ήθελα κάποιο αμάξι, θα το αντάλλαζα για ένα αμάξι. Αν ήθελα ένα όπλο… Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω, ότι και αν χρειαστώ. Όλοι γνωρίζουν τι είναι ένα Rolex. Μπορώ να το ανταλλάξω και να πάρω σχεδόν οτιδήποτε για να μπορέσω να διαφύγω.

»


Πηγή: WN.com

Όπως βλέπετε, ένα ακριβό ρολόι προσφέρει ένα τακτικό πλεονέκτημα σε ειδικές επιχειρήσεις υπό κάλυψη. Όπως αναφέρει και ο κύριος Σ. Ράιαν, το όνομα Rolex είναι γνωστό σε όλο το πλανήτη και μπορεί εύκολα να σου «αγοράσει» κάτι που χρειάζεσαι για να σωθείς από μία εχθρική περιοχή σε κατάσταση ανάγκης. Οπότε, πέρα από την οικονομική επένδυση ένα ακριβό και αναγνωρίσιμο ρολόι προσφέρει και ένα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα.

Source link