Πατέντα Μάχης: Επέκταση μοχλού πυρός και ασφαλείας σε MP5

0
92

Παρότι το υποπολυβόλο Heckler & Koch MP5 (περισσότερα για αυτό το όπλο στο άρθρο μας «Υποπολυβόλο HK MP5») έχει αντικατασταθεί σε πολλές υπηρεσίες παγκοσμίως από νεώτερα όπλα όπως τα MP7, UMP, κτλ. παραμένει ένα πολύ δημοφιλές όπλο. Έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε για μία πατέντα που γεννήθηκε στη θρυλική αντιτρομοκρατική μονάδα του στρατού ξηράς των ΗΠΑ, της 1st SFOD-D, ή όπως τη γνωρίζουν οι περισσότεροι, της Delta Force.

Πηγή: ShootingIllustrated.com

Τη πατέντα αυτή την είχε περιγράψει στο άρθρο του «MP5 Safety» (Ασφάλεια MP5) στο περιοδικό «The Tactical Edge» (Η τακτική αιχμή) τη δεκαετία του 1990 ο κύριος Paul Howe για τον οποίο έχουμε γράψει και στα άρθρα μας «Ανασκόπηση: Make Ready to Survive: Land Navigation (DVD)», «CQB και Εξοστρακισμοί», καθώς και «Βλήμα .458 SOCOM». Είναι ένας άνθρωπος με εκτενή εμπειρία από πολεμικές ειδικές επιχειρήσεις σε όλο το κόσμο ως στέλεχος της Delta Force και βλέπετε μία φωτογραφία του παρακάτω.

Πηγή: FirearmRack.com

Το πρόβλημα με τα υποπολυβόλα MP5 είναι ότι ο μοχλός πυρός και ασφαλείας βρίσκετε αρκετά ψηλά όταν είναι στη θέση ασφάλισης. Έτσι δεν είναι εύκολο με τον αντίχειρα μας να απενεργοποιούμε την ασφάλεια διατηρώντας μία καλή και σωστή λαβή στη πιστολοειδή λαβή του υποπολυβόλου.

Πηγή: Acquris.se

Είτε θα πρέπει να σηκώσουμε ελαφρώς το χέρι μας ή το υποπολυβόλο, χαλώντας τη καλή λαβή μας, για το χειρισμού του μοχλού πυρός και ασφαλείας, είτε θα πρέπει να έχουμε το όπλο μόνιμα σε επιλογή βολής. Και τα δύο φέρουν τους δικούς τους κινδύνους. Ας δούμε πως το έλυσαν αυτό τα στελέχη της Delta Force. Παρακάτω μπορείτε να μελετήσετε το απόσπασμα από το άρθρο του κυρίου Paul Howe σε ελληνική απόδοση αναφορικά με αυτό το πρόβλημα.


«Ξεκίνησα να ρίχνω με MP-5 στα μέσα της δεκαετίας του 1980, χρησιμοποιώντας τη στάση χαμηλής ετοιμότητας και τη μηχανική ασφάλεια του όπλου. Ως νέος τότε μαθητής των ειδικών επιχειρήσεων κάναμε εξάσκηση χωρίς πυρομαχικά παραπάνω από 8 ώρες την ημέρα για δύο εβδομάδες, για πιστόλι, MP-5 και αραβίδες CAR-15 προτού να ρίξουμε τη πρώτη μας πραγματική βολή. Όταν χρησιμοποιούσαμε τη στάση χαμηλής ετοιμότητας με το MP-5, είτε στρέφαμε το όπλο για να απενεργοποιήσουμε την ασφάλεια είτε είχαμε τους οπλουργούς μας να συγκολλούν μία μεταλλική επέκταση στο μοχλό, ώστε να το φτάνουμε με τον αντίχειρα από στάση χαμηλής ετοιμότητας. Όλες οι εκπαιδεύσεις με αληθινά πυρά και σε καταστάσεις CQB γίνονταν με αυτό το τρόπο. Η μόνη στιγμή που επιτρέπονταν να γυρίσεις το μοχλό σε επιλογή βολής ήταν για προσβολή του στόχου. Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μετακίνησης, το όπλο ήταν σε επιλογή ασφαλείας. Μέχρι και σήμερα πιστεύω βαθιά σε αυτή τη διαδικασία.»


Πηγή: HKParts.net

Σήμερα, δεκαετίες μετά τη δημοσίευση του παραπάνω άρθρου υπάρχουν εταιρίες που κατασκευάζουν μοχλούς πυρός και ασφαλείας με επέκταση για ακριβώς αυτό το σκοπό. Να μπορούμε να αλλάζουμε τις επιλογές πυρός και ασφαλείας στα MP5 δίχως να χαλάμε τη καλή λαβή και στάση βολής μας.

Πηγή: Pinterest.com

Ωστόσο, ακόμα και αν δεν έχετε κάποια τέτοια δυνατότητα, μπορείτε να κάνετε τη πατέντα της Delta Force ζητώντας από τον οπλουργό της ομάδας σας να κάνει μία αυτοσχέδια επέκταση του μοχλού. Είναι μία απλή πατέντα αλλά σίγουρα προσφέρει πολλά σε έναν επαγγελματία που ενδιαφέρεται πραγματικά για το σωστό χειρισμό του εξοπλισμού του.

Source link