Πατέντα Μάχης: Καθάρισμα πυρομαχικών με γυαλιά

0
66

Αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα πατέντα που τη διαβάσαμε στο «Βιβλίο: 12 Strong». Δε την έχουμε συναντήσει αλλού μέχρι σήμερα και έτσι τη θεωρήσαμε άξια αναφοράς για αυτή τη κατηγορία της σελίδας μας. Η πατέντα αφορά το καθάρισμα πυρομαχικών από βρομιές που μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκές κατά τη τροφοδότηση των φυσιγγίων στη θαλάμη του όπλου.

Πηγή: SputnikNews.com

Πρακτικά, ένα φυσίγγιο που δεν έχει καθαρό και λείο κάλυκα αυξάνει τις πιθανότητες εμπλοκών. Ο λόγος είναι ότι ίσως να μη τροφοδοτηθεί στο κατάλληλο χρόνο μέσα στη θαλάμη, ή ακόμα και να κολλήσει σε κάποιο προηγούμενο στάδιο. Για παράδειγμα, μέσα στο γεμιστήρα, την ώρα που το κλείστρο προσπαθεί να σπρώξει το φυσίγγιο από το γεμιστήρα στη ράμπα της θαλάμης, κτλ. Για αυτό το λόγο τα πυρομαχικά μας πρέπει να είναι καθαρά.

Πηγή: LuckyGunner.com

Στο «Βιβλίο: 12 Strong» διαβάσαμε ένα ενδιαφέρον απόσπασμα από Αφγανούς αντάρτες της Βόρειας Συμμαχίας που πολεμούσαν για να καταλάβουν τις περιοχές που ήλεγχαν οι Ταλιμπάν τα τέλη του 2001. Με την υποστήριξη μικρών ομάδων Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ οι αντάρτες έκαναν μεγάλα βήματα προς τη νίκη αλλά ως αντάρτικες ομάδες είχαν αρκετά υλικοτεχνικά προβλήματα. Εκεί διαβάσαμε αυτή την ενδιαφέρουσα πατέντα μάχης. Βλέπετε το εν λόγω απόσπασμα του βιβλίου σε ελληνική απόδοση παρακάτω.


«Οι άντρες του Ντοστούμ είχαν λίγα πυρομαχικά. Είχαν ρίξει χιλιάδες σφαίρες και εκατοντάδες ρουκέτες στο μέτωπο με τους Ταλιμπάν. Είχαν τόσο λίγα πυρομαχικά που μάζευαν σφαίρες που έβρισκαν κάτω και τις έβαζαν στις τσέπες τους. Αν ήταν βρώμικες, τις καθάριζαν αναδεύοντας τες σε ένα κουτί γεμάτο με σπασμένα γυαλιά, τα οποία γυάλιζαν τον κάλυκα και εξασφάλιζαν ότι η σφαίρα θα πυροδοτηθεί.»


Οπότε, είπαμε να δοκιμάσουμε αυτή τη πατέντα στη πράξη. Πήραμε μερικά φυσίγγια διαμετρήματος 7.62×39mm και τα καλύψαμε με χώμα και νερό και τα αφήσαμε για 24 ώρες εκτεθειμένα. Μπορείτε να δείτε πως ήταν παρακάτω. Τα συγκεκριμένα φυσίγγια έχουν αυτή την απόχρωση γιατί είναι σοβιετικής προέλευσης με κάλυκες από ατσάλι που έχουν επίστρωση χαλκού. Αυτή τη τεχνική τη χρησιμοποιούσαν συχνά στη Σοβιετική Ένωση για μείωση του κόστους παραγωγής (κάλυκες από ατσάλι) αλλά και προστασία από τη διάβρωση (επίστρωση από χαλκό).

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στη συνέχεια σπάσαμε ένα μπουκάλι και ρίξαμε τα κομμάτια του σε ένα βάζο όπως βλέπετε καλύτερα και στη φωτογραφία που ακολουθεί παρακάτω. Επίσης, εδώ μπορείτε να δείτε τη κατάσταση που είχαν τα φυσίγγια έπειτα από αυτή την έκθεση τους στο χώμα για 24 ώρες.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Τέλος, ρίξαμε μέσα στο βάζο τα φυσίγγια, κλείσαμε το καπάκι, και το ανακινήσαμε ήπια για λιγότερο από ένα λεπτό. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά εντυπωσιακό. Όπως μπορείτε να δείτε, σε λιγότερο από ένα λεπτά τα φυσίγγια είχαν καθαριστεί και γυαλιστεί σαν να είναι καινούργια.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως αντιλαμβάνεστε, όσο πιο μικρά είναι τα κομμάτια από τα γυαλιά τόσο καλύτερα λειτουργεί αυτή η πατέντα μάχης. Κλείνοντας, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πατέντα μάχης που ελπίζουμε ποτέ να μη τη χρειαστεί κανείς. Ωστόσο, καλύτερα να τη γνωρίζουμε και να μη τη χρειαστούμε, παρά να τη χρειαστούμε και να μη τη γνωρίζουμε. Να θυμάστε, ποτέ κανένας άνθρωπος δεν είπε «μακάρι να είχα λιγότερα πυρομαχικά».

Source link