Πατέντα Μάχης: Μαλακή και σκληρή θωράκιση

0
55

Στο άρθρο μας «Επίπεδα Αλεξίσφαιρων» είχαμε περιγράψει τους τύπους μαλακής και σκληρής θωράκισης, και στο άρθρο μας «Βαλλιστικές Πλάκες ArmA Dyneema Επιπέδου ΙΙΙ+» είχαμε γράψει την άποψη μας για κάποιες πλάκες υψηλής ποιότητας, για πολλαπλές βολές. Εδώ θα δούμε μία πατέντα εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να έχετε κάποιο τέτοιο είδος πλακών αλλά χρειάζεστε σκληρή θωράκιση με επαρκή προστασία από θραύσματα.

Πηγή: TheFirearmBlog.com

Στις μέρες μας οι ατσάλινες βαλλιστικές πλάκες είναι πολύ φτηνές. Με διαφορά οι πιο διαδεδομένες είναι αυτές από τα ατσάλια AR500 και AR550 όπως αυτή που βλέπετε στη παρακάτω φωτογραφία. Ασφαλώς και δε προσφέρουν πλευστότητα, εγγυημένη δυνατότητα αντοχής σε πολλές βολές, και χαμηλό βάρος, αλλά είναι σημαντικά φτηνότερες από τις κεραμικές πλάκες υψηλής ποιότητας. Εάν όμως η μοναδική επιλογή σας είναι τέτοιες πλάκες, υπάρχει και ένας ακόμα κίνδυνος. Οι εξοστρακισμοί επάνω στη πλάκα.

Πηγή: WesternRifleShooters.wordpress.com

Παρακάτω θα βρείτε μία πολύ γνωστή πατέντα μάχης ΄πως τη περιέγραψε ο Επιλοχίας εν αποστρατεία, κύριος Καρλ Έρικσον. Ένας βετεράνο των ειδικών επιχειρήσεων με 25 χρόνια εμπειρίας, εκ των οποίων 18 στις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του στρατού ξηράς των ΗΠΑ. Έχει παρασημοφορηθεί πολλές φορές και είναι πιστοποιημένος ελεύθερος σκοπευτής, διασώστης μάχης, και εκπαιδευτής ελεύθερης πτώσης με εκατοντάδες πολεμικές επιχειρήσεις σε όλο το κόσμο. Βλέπετε μία πρόσφατη φωτογραφία του στη συνέχεια.

Πηγή: BusinessInsider.com

Τη Τρίτη 23 Ιουλίου του 2019 ο κύριος Κ. Έρικσον έκανε μία διαδικτυακή συνομιλία μέσω της εταιρίας του, της Tactical Rifleman, όπου απαντούσε σε διάφορες ερωτήσεις. Από εκεί δανειστήκαμε το παρακάτω απόσπασμα. Η πατέντα είναι η χρήση μαλακής θωράκισης σε συνδυασμό με σκληρή θωράκιση για αποφυγή τραυματισμών από εξοστρακισμούς. Τη παραθέτουμε παρακάτω σε ελληνική απόδοση και ακριβώς από κάτω μπορείτε να βρείτε και ολόκληρο το βίντεο διάρκειας μίας ώρας και 15 λεπτών.


«Ερώτηση από τον Τόμι Τζόνσον: Έχεις καθόλου εμπειρία με βαλλιστικές πλάκες AR500;

Ναι! Παλιά, όταν είχα πρωτομπεί στις ειδικές επιχειρήσεις, τότε η θωράκιση που είχε ο στρατός ξηράς ήταν απλά αντιθραυσματικά γιλέκα. Είχαν μέσα μόνο υφάσματα από Κέβλαρ για να σταματούν θραύσματα, όχι για να σταματούν σφαίρες.

Ως νέος στις ειδικές επιχειρήσεις τότε είχα πλάκες από AR500 και ήταν βαριές, και αν ήθελες να σκύψεις μπροστά, να ξαπλώσεις στο πλάι, κτλ. οι πλάκες ανέβαιναν και σε πίεζαν στο λαιμό. Πολύ προβληματικές. Και γι’αυτό δε μου άρεσε να φοράω πλάκες.

Το πρόβλημα όμως με τις ατσάλινες πλάκες είναι ότι αυξάνεις τις πιθανότητες τραυματισμού από εξοστρακισμό… Και δεν εννοώ ότι θα τραυματίσεις άλλους ανθρώπους, όχι! Εάν γέρνω ελαφρώς προς τα εμπρός σε μία επιθετική στάση βολής το στήθος μου έχει κλίση προς τα εμπρός. Οποιαδήποτε σφαίρα χτυπήσει τη πλάκα στήθους μου… Εάν γέρνω προς τα πίσω, θα εξοστρακιστεί και θα έρθει απευθείας στο λαιμό μου. Και αν γέρνω εμπρός, πάει κατευθείαν στη λεκάνη μου. Με απλά λόγια, εάν έχω μία επιθετική στάση και με χτυπήσει μία σφαίρα, το βλήμα θα εξοστρακιστεί από την ατσάλινη πλάκα και τα θραύσματα θα πάνε προς τα κάτω, μέσα στη λεκάνη μου η οποία έχει πολλές αρτηρίες που δε θέλω να τραυματίσω.

Οπότε, η άποψη μου για πλάκες AR500 είναι… Εάν αυτό είναι το μόνο που μπορείς να αγοράσεις, σίγουρα σταματάνε σφαίρες. Την ίδια στιγμή όμως, θα σου πρότεινα να ξοδέψεις λίγα χρήματα παραπάνω να αγοράσεις ένα κομμάτι αλεξίσφαιρου επιπέδου III-A που δε ζυγίζει τίποτα, και βάλτο μαζί με τις πλάκες στο φορέα.

Ωστόσο… Τη στιγμή που θα έχεις την οικονομική δυνατότητα, πέτα στα σκουπίδια τις πλάκες AR500 και αγόρασε κάτι που θα σταματάει σφαίρες χωρίς να τις εκτοξεύει παντού στο σώμα σου.

Τώρα, αρκετοί που είστε σε συμβατικές στρατιωτικές μονάδες έχετε πλάκες που έχουν δοκιμαστεί μόνο για μία βολή. Είναι μία κεραμική πλάκα με ύφασμα Κέβλαρ πίσω της. Όταν η σφαίρα χτυπάει, η κεραμική πλάκα διαλύεται τελείως και το Κέβλαρ πιάνει τα θραύσματα… Και μη φοβάστε, μπορεί να σταματήσει και βολή από AK-47…

Στις ειδικές επιχειρήσεις εμείς είχαμε πλάκες για αντοχή σε πολλαπλές βολές ώστε να μπορούμε να δεχθούμε πολλά χτυπήματα. Κατά τις δοκιμές έπρεπε να δεχθούν 10 βολές χωρίς διάτρηση. Ήταν λίγο πιο βαριές και πιο χοντρές. Όταν κάναμε επιχειρήσεις υπό κάλυψη που δε πρέπει να φαίνεται ότι έχουμε θωράκιση, αρκετές φορές είχαμε πλάκες τιτανίου που έχουν το σχήμα του σώματος. Δε θέλω να αναφέρω μάρκες, που θα τις βρείτε, ποιες μονάδες τις χρησιμοποιούν… Αλλά το αναφέρω για να σας δείξω ότι υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω.

Παιδιά, εάν έχετε την οικονομική άνεση μείνετε μακριά από πλάκες AR550 και AR500.

Αλλά, εάν αυτό είναι το μοναδικό που μπορείτε να πάρετε, αν δεν έχεις καθόλου παραπάνω χρήματα, σίγουρα είναι καλύτερο από το να φοράς σκέτο ένα μπλουζάκι.

»


Source link