Πατέντα Μάχης: Πετσέτα στο λαιμό

0
415

Αυτή είναι μία πατέντα που γεννήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κατά το πόλεμο του Βιετνάμ τη δεκαετία του 1960. Έχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς παραμένει μία χρήσιμη πατέντα για περιβάλλον ζούγκλας μέχρι και σήμερα.

Πηγή: Pinterest.com

Οι στρατιώτες εξοπλίζονταν με μία μικρή χακί πετσέτα που ήταν γνωστή με το κωδικό του χρώματος της, OG-107. Από τη παραπάνω φωτογραφία θα πει κανείς ότι ήταν απλά για τον ιδρώτα στο λαιμό αλλά είχε αρκετές ακόμα χρήσεις πέρα από την αυτονόητη. Βλέπετε παρακάτω πως ήταν αυτή η πετσέτα καλύτερα.

Πηγή: USMilitariaForum.com

Το περιβάλλον ζούγκλας είχε υψηλές θερμοκρασίες και πολύ υγρασία. Έτσι, πράγματι μία από τις χρήσεις αυτής της πετσέτας ήταν για τον ιδρώτα. Αλλά μία άλλη ήταν η ποιότητα των τότε εξαρτήσεων και αλεξίσφαιρων. Γι’αυτό, μία συνηθισμένη πρακτική ήταν να βάζουν αυτή τη πετσέτα πίσω από το λαιμό και κάτω από την εξάρτηση ή το αλεξίσφαιρο γιλέκο ώστε να είναι λίγο πιο άνετο. Βλέπετε ένα τέτοιο παράδειγμα παρακάτω.

Πηγή: David.brubakers.us

Μία άλλη χρήση που είχε όταν την έβαζε κανείς στο λαιμό, ήταν ότι μπορούσε εύκολα να τη σηκώνει για προστασία από τα έντομα και ερπετά. Κάτι σπουδαίο σε περιβάλλον ζούγκλας. Βλέπετε πως ακριβώς το έκαναν αυτό καλύτερα στη παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή: Pinterest.com

Στη φωτογραφία που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ακόμα ένα παράδειγμα χρήσης της πετσέτας αυτής ως επένδυση της εξάρτησης για να είναι λίγο πιο άνετη στους ώμους. Αυτή ήταν η πιο συνηθισμένη χρήση της σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα.

Πηγή: David.brubakers.us

Αξίζει να παραθέσουμε και ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Pa’s Big Adventure Vietnam 1966-1971: A Series of War Stories and Tales of High Adventure» (Η Μεγάλη Περιπέτεια του Pa στο Βιετνάμ το 1966-1971: Μία Σειρά από Πολεμικές Ιστορίες και Περιστατικά Μεγάλης Δράσης) όπου έχει μία σχετική αναφορά όσον αφορά αυτή τη πετσέτα και τη χρήση της. Βλέπετε το σχετικό απόσπασμα σε ελληνική απόδοση παρακάτω.


«Μετά το περιστατικό με το δάγκωμα φιδιού, πάντα είχα μία πετσέτα γύρω από το λαιμό μου και περασμένη κάτω από τους ιμάντες της εξάρτησης. Αυτό έδινε μία μαλακή επένδυση στο βάρος του εξοπλισμού και επίσης προστάτευε το λαιμό μου από τσιμπήματα, «ή έτσι ήλπιζα». Η πετσέτα αυτή έγινε κάτι σαν αντικείμενο ψυχολογικής ασφάλειας για εμένα. Έλιωσε ως τις ίνες μέσα σε ένα μήνα περίπου, αλλά μου έδωσαν άλλη μετά.»


Πηγή: Pinterest.com

Όπως όλες οι πατέντες μάχης, έτσι και αυτή είναι κάτι πολύ εξειδικευμένο που δε σημαίνει ότι θα είναι χρήσιμο σε όλους. Ωστόσο, είναι κάτι καλό να το γνωρίζουμε καθώς μπορεί να μας φανεί χρήσιμο κάποια στιγμή.

Πηγή: Reddit.com

Source link