Πατέντα Μάχης: Σηματοδότηση με IR λέιζερ

0
84

Σήμερα ακόμα και συμβατικές δυνάμεις, καθώς και αρκετοί πολίτες, έχουν βελτιώσει τα τυφέκια και τις αραβίδες τους με σκοπευτικά μέσα για συσκευές νυχτερινής όρασης. Το πιο βασικό από αυτά είναι ένα IR (InfraRed, Υπέρυθρο) λέιζερ. Πέρα από τη προφανή χρήση του ως σκοπευτικό μέσο, ένα τέτοιο εργαλείο έχει και μία ακόμα σημαντική χρήση, τη σηματοδότηση.

Πηγή: AmericanSpecialOps.com

Το τακτικό πλεονέκτημα των συσκευών IR λέιζερ είναι ότι οι περισσότεροι εχθροί της Δύσης σήμερα δεν έχουν αυτή τη τεχνολογία. Έτσι δίνουν στους συμμάχους ένα τακτικό πλεονέκτημα καθώς έχουν μία δέσμη υπέρυθρου φωτός που δεν είναι ορατή στον εχθρό. Εάν όμως κάποιος έχει συσκευή νυχτερινής παρατήρησης, όπως οι περισσότεροι στη Δύση, τότε είναι ορατή.

Πηγή: SpecialOperations.com

Στη πιο απλή έκδοση αυτής της πατέντας έχουμε τη σηματοδότηση αναγνώρισης στόχων. Με απλά λόγια, ρίχνετε το IR λέιζερ σας στο στόχο που θέλετε να αναλάβετε και έπειτα επιβεβαιώνετε μέσω ασυρμάτου με το υπόλοιπο τακτικό τμήμα. Π.χ. «έχω το λέιζερ στο στόχο μου, οι άλλοι είναι δικοί σας» ή κάτι ανάλογο.

Πηγή: PrismitSystems.com

Αντίστοιχα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο σηματοδότησης για πιο αποτελεσματική επικοινωνία. Για παράδειγμα, «θα φωτίσω με το IR λέιζερ το σημείο όπου θα πάει η ομάδα Α τώρα».

Πηγή: BiStudio.com

Έπειτα έχουμε μία πατέντα που άρχισαν οι στρατιώτες ειδικότητας JTAC (Joint Terminal Attack Controller, Διακλαδικός Χειριστής Τερματικής Επίθεσης). Αυτό είναι η κατάδειξη του στόχου με τα IR λείζερ των όπλων τους ώστε οι χειριστές των επιθετικών ελικοπτέρων να γνωρίζουν που είναι ο στόχος. Μετέπειτα οι JTAC άρχισαν να χρησιμοποιούν μεγάλης ισχύος IR λέιζερ χειρός για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά η πατέντα αυτή υπάρχει μέχρι και σήμερα. Αυτό το βλέπετε στη πράξη στο παρακάτω βίντεο.

Μία πιο προηγμένη τακτική χρήσης του IR λέιζερ είναι η σηματοδότηση για νυχτερινή πλοήγηση. Κάτι που είχε κάνει η ομάδα GRS (Global Response Staff, Προσωπικό Παγκόσμιας Επέμβασης) της CIA (Central Intelligence Agency, Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) των ΗΠΑ στο περιστατικό της Βεγγάζης το 2012. Πρακτικά η GRS κατάφερε να νοικιάσει ένα ιδιωτικό αεροσκάφος και να στείλει ενισχύσεις στη Λιβύη όταν η βασική ομάδα δέχονταν την επίθεση, αλλά όταν οι ενισχύσεις προσγειώθηκαν δε γνώριζαν που ακριβώς να πάνε καθώς δεν είχαν οικειότητα με τη πόλη της Βεγγάζης. Έτσι έκαναν τη πατέντα που μεταφέρθηκε και αργότερα στη ταινία «13 Hours (2016)». Από το σταθμό της CIA τα στελέχη της GRS έκαναν κύκλους με τα IR λέιζερ των όπλων τους στον ουρανό, και έτσι τα στελέχη που μόλις είχαν φτάσει κατάφεραν να πλοηγηθούν στη θέση τους άμεσα ακολουθώντας το IR λέιζερ στο ουρανό.

Όπως βλέπετε τα IR λέιζερ δεν είναι μόνο για αποτελεσματικότερη σκόπευση με συσκευές νυχτερινής όρασης, προσφέρουν πολλά τακτικά πλεονεκτήματα στη νυχτερινή μάχη σε όποιον γνωρίζει πως να τα χρησιμοποιεί.

Source link