Πατέντα Μάχης: Ταινία σε διόπτρα ACOG

0
78

Οι διόπτρες σκόπευσης ACOG (Advanced Combat Optical Gunsight, Προχωρημένο Οπτικό Σύστημα Όπλου Μάχης) της εταιρίας Trijicon είναι από τις πιο διαδεδομένες στο κόσμο σήμερα. Βέβαια έχουν ένα μικρό μειωνέκτημα που πολλοί πολεμιστές διορθώνουν με μία απλή πατέντα. Η πατέντα είναι αυτό που βλέπετε παρακάτω, το κάλυμμα μέρους της εξωτερικής οπτικής ίνας της ACOG με κάποιο υλικό, κατά κανόνα κολλητική ταινία γενικής χρήσης.

Πηγή: OCABJ.net

Η πατέντα αυτή βασίζεται στο μηχανισμό λειτουργίας των ACOG. Στο επάνω μέρος οι διόπτρες ACOG έχουν μία οπτική ίνα. Αυτή η οπτική ίνα απορροφά φως από το περιβάλλον και το μεταφέρει στο στόχαστρο ώστε να φωτίζει το σταυρόνημα. Βλέπετε καλύτερα τόσο τη διόπτρα με την εξωτερική οπτική ίνα, όσο και το σταυρόνημα παρακάτω.

Πηγή: Trijicon.com

Παρότι αυτό είναι ένα πολύ έξυπνο σχεδιαστικά, έχει ένα μειωνέκτημα. Σε κάποια μοντέλα είναι αδύνατο να ρυθμίσει κανείς τη φωτεινότητα του σταυρονήματος. Έτσι ημέρες με πολύ ήλιο το σταυρόνημα μπορεί να λάμπει τόσο έντονα που εμποδίζει τη καλή σκόπευση. Εκεί έρχεται η πατέντα που βλέπουμε εδώ. Απλά καλύπτουμε ένα μέρος της εξωτερικής οπτικής ίνας, τόσο ώστε να έχουμε τη φωτεινότητα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε αποτελεσματικά τη δουλειά μας. Βλέπετε στη συνέχεια την ίδια πατέντα με ένα διαφορετικό τρόπο, με ένα αυτοσχέδιο κάλυμμα αντί για κολλητική ταινία.

Πηγή: AR15.com

Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή η πατέντα έγινε αρκετά δημοφιλής τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν και τη Συρία λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας. Μία σχετική φωτογραφία μπορείτε να δείτε στη συνέχεια. Η φωτογραφία είναι από το πόλεμο του Ιράκ.

Πηγή: Pro-Patria.us

Είναι μία πολύ απλή πατέντα, αλλά ειδικά σε βολές που απαιτούν καλή σκόπευση ένα πολύ φωτεινό σταυρόνημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Αντίστοιχες πατέντες μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα σκοπευτικά συστήματα που ακολουθούν παρόμοια σχεδιαστική λογική. Δηλαδή λειτουργούν με βάσει το φως μέσω κάποια εξωτερικής οπτικής ίνας.

Source link